Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A NASA klímakutatóinak átfogó, globális levegő és tengeri hőmérséklet elemzése azt mutatja, hogy az elmúlt évtizedben a bolygó nem ment át lehűlési perióduson, és tovább melegszik, körülbelül évtizedenként 0,17 Celsius fokkal.

 

 

A NASA Goddard Űrkutatási Intézetéhez tartozó kutatók szerint a melegedő irányzat annak ellenére folytatódott, hogy a Nap kisugárzása egy évszázad alatt az egyik legalacsonyabb ponton áll. Az előzetes eredmények szerint – amit James Hansen, a NASA kutatója szerint hamarosan beadnak egy ’peer reviewed’ (a terület szakértői által ellenőrzött) tudományos folyóiratnak – az elmúlt tíz télből csak egy, az elmúlt tíz nyárból pedig csak kettő volt hidegebb, mint az utóbbi évtizedek hosszú távú átlaga. És az USA keleti részének, illetve Európa egyes részeinek havas tele ellenére 2010 lehet, hogy a feljegyzések szerinti legmelegebb évnek ígérkezik – erre következtettek a NASA kutatói, miután megvizsgálták az El Nino körülményeit, és egyéb globális időjárási mintázatokat. A NASA elemzés cáfolja Susan Solomon nagy tekintélyű légkörkutató és az Országos Légkörkutató Intézetnél dolgozó munkatársai tanulmányát. Az a tanulmány kijelentette, hogy a globális felszíni hőmérsékletek irányzata „a 90-es évek óta közel vízszintes volt” – a NASA kutatói szerint a legújabb adatok cáfolják ezt az állítást.

(e360.yale.edu)

Idézet

A húsmarhatartás egy nagyon, nagyon energiapazarló módszer. Roppant nagy erőforrásokat használsz fel, többek között vizet. Az energiával együtt a víz lesz a következő fő témánk. Egy kiló hús előállítása óriási mennyiségű energiát igényel. És nincs rá szükségünk.

 Dr. Michael Nobel, Alfred Nobel ma élő rokona

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok