Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Forró napokat él meg a világ egyik legnépesebb települése, a külvárosaival együtt több mint 17 milliós Kairó. A 45 fokos hőségben, aki teheti, a légkondicionált lakásban ül: ma még kimozdulni sem nagyon lehetett sok kerületben az óriási homokvihartól.

Homokvihar is társult Egyiptomban ahhoz a közel 50 Celsius-fokos kánikulához, amelyet a szomszédos Líbiába és Szudánba is átnyúló Nyugati-sivatagból fújó szelek okoztak szerdán.

Az egyébként hőséghez szokott egyiptomiakat megviselte a harmadik napja tartó forróság, amely a hőmérők higanyszálát jóval az évnek ebben a szakaszában megszokott szint fölé hajtotta. A hatóságok óva intették az embereket attól, hogy a napra menjenek, jóllehet a fővárosban, Kairóban árnyékban is 46 Celsius-fokot mértek.

Kísérteties képet mutattak ma az egyiptomi főváros nappal is sötétségbe burkolódzó, kihalt utcái a sárga ég alatt. A kairóiak, ha nem volt muszáj, nem mozdultak ki otthonról: inkább a homokviharról készített képeiket osztották meg egymással a közösségi oldalakon.Az egészségügyi minisztérium is arra buzdította őket, hogy lehetőleg maradjanak a négy fal között, és ügyeljenek arra, hogy ne száradjanak ki.

A magyarországi össznépesség többszörösét tömörítő - egyes források szerint az agglomerációval együtt 40 milliós - fővárosban a hőség mellett az eget is besötétítő homokfüggönnyel is küszködtek az emberek. Aki tehette, otthon maradt, de az apró szemcséknek a zárt ablakok és erkélyajtók sem tudták útjukat állni.

A meteorológusok szerint holnap estig biztosan marad a hőhullám Kairóban és Egyiptom-szerte.

A legmelegebb a sivatagos észak-afrikai ország középső részén található ed-Dáhla oázisban volt, ahol 49 Celsius-fokot mértek.

 

forrás: globoport.hu / index.hu

Idézet

A szén kibocsátásokat nagyjából 100%-kal kell csökkentenünk .

Dr. James Hansen, az USA fő klímakutatója

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok