Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Forró napokat él meg a világ egyik legnépesebb települése, a külvárosaival együtt több mint 17 milliós Kairó. A 45 fokos hőségben, aki teheti, a légkondicionált lakásban ül: ma még kimozdulni sem nagyon lehetett sok kerületben az óriási homokvihartól.

Homokvihar is társult Egyiptomban ahhoz a közel 50 Celsius-fokos kánikulához, amelyet a szomszédos Líbiába és Szudánba is átnyúló Nyugati-sivatagból fújó szelek okoztak szerdán.

Az egyébként hőséghez szokott egyiptomiakat megviselte a harmadik napja tartó forróság, amely a hőmérők higanyszálát jóval az évnek ebben a szakaszában megszokott szint fölé hajtotta. A hatóságok óva intették az embereket attól, hogy a napra menjenek, jóllehet a fővárosban, Kairóban árnyékban is 46 Celsius-fokot mértek.

Kísérteties képet mutattak ma az egyiptomi főváros nappal is sötétségbe burkolódzó, kihalt utcái a sárga ég alatt. A kairóiak, ha nem volt muszáj, nem mozdultak ki otthonról: inkább a homokviharról készített képeiket osztották meg egymással a közösségi oldalakon.Az egészségügyi minisztérium is arra buzdította őket, hogy lehetőleg maradjanak a négy fal között, és ügyeljenek arra, hogy ne száradjanak ki.

A magyarországi össznépesség többszörösét tömörítő - egyes források szerint az agglomerációval együtt 40 milliós - fővárosban a hőség mellett az eget is besötétítő homokfüggönnyel is küszködtek az emberek. Aki tehette, otthon maradt, de az apró szemcséknek a zárt ablakok és erkélyajtók sem tudták útjukat állni.

A meteorológusok szerint holnap estig biztosan marad a hőhullám Kairóban és Egyiptom-szerte.

A legmelegebb a sivatagos észak-afrikai ország középső részén található ed-Dáhla oázisban volt, ahol 49 Celsius-fokot mértek.

 

forrás: globoport.hu / index.hu

Idézet

Olyan a jövőnk mintha egy kirándulóhajón utaznánk békésen a Niagara vízesés fölött , és még nem tudjuk, hogy a hajtómű le fog állni. És amikor rájövünk, a villogó kijelzők már nem segítenek rajtunk.

James Lovelock, a Gaia-elmélet megalkotója

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok