Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Az előrejelzéseknél gyorsabban terjeszkednek az óceán „sivatagjai”, ahol nehéz a tengeri élőlényeknek életben maradniuk; a jelenség kapcsolatban áll az óceánok melegedő vizével.

 


Ezek a kopár területek nagyjából a világ óceánjainak 20%-án fordulnak elő, és a szubtrópusi körforgásnak nevezett területeken belül vannak, ami az Egyenlítő mindkét oldalán, az óceán közepén a víz állandó, nagy kiterjedésű örvénylése.

De a Geophysical Research Letters újságban megjelent részletes új tanulmány szerint 1998 és 2007 között a csekély felszíni növényi élettel rendelkező sós víznek ezek a területei a Csendes- és Atlanti-óceánon 15 százalékkal, vagy 6,6 millió km2-rel növekedtek.

A terjeszkedés ugyanakkor történik, amikor a felszíni hőmérséklet évente 1%-kal, vagy 0,02-0,04oC között emelkedik. A melegedés az óceán vizének különböző rétegei között nehezebben átjárható akadályt jelent, ami megakadályozza, hogy az óceán mélyéből a tápanyagok a felszínre emelkedjenek, és táplálják a növényi életet.

„Az a tény, hogy a szubtrópusi körforgások melegedésével együtt az óceán legkevésbé termékeny területeinek terjeszkedését látjuk, összevág a globális felmelegedés hatásáról alkotott elképzelésünkkel”, mondta Jeffrey J. Polovina, a cikk társszerzője, a Honolulu székhelyű USA Nemzeti Tengeri Halászati Szolgálat óceánkutatója. „De 9 éves adatsorozattal nehéz kizárni az évtizedes váltakozást.”

Polovina és kollégái a NASA SeaStar műholdjának adatait használták, ami világszerte az óceán biológiai termelékenységét (vagy az óceán táplálékláncának alapját alkotó mikroszkopikus növények, a phytoplankton által termelt klorofill mennyiségét) térképezi fel.

Ezek a térképek a Csendes-óceánon a középpontból Hawaii irányába terjeszkedő kis termelékenységű területeket mutattak. Az Atlanti-óceánon ezek a kis termelékenységű területek még gyorsabban terjednek kelet felé, a Karibi térségből Afrika felé. Ezek a területek a két fő óceánon jelenleg nagyjából 50 millió km2-t borítanak.

2008. március 5.
(Angolul: http://news.yahoo.com/s/livescience/20080305/sc_livescience/studyoceandesertsexpanding;)

Idézet

Választanunk kell. Kitarthatunk a megszokott viselkedés mellett, és nézzük, ahogy a gazdaságunk zsugorodik és a civilizációnk felbomlik, vagy elfogadhatjuk a B tervet, és lehetünk az a nemzedék, amelyik mozgósít a civilizáció megmentésére. A mi nemzedékünk fogja meghozni a döntést, de ez a földi életre az összes utánunk jövő nemzedék számára hatással lesz.

Lester R. Brown, az Earth Policy Institute elnöke

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok