Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Az emelkedő szén-dioxid kibocsátások a világ óceánjainak veszélyes elsavasodását idézik elő, és fenyegetik a korallzátonyok és a meszes héjú állatok egészségét – állítja 69 ország tudományos akadémiájának nyilatkozata.

 

Az akadémiák kijelentik, hogy az óceán savasodása nagyobb sebességgel zajlik, mint a dinoszauruszok 65 millió évvel ezelőtti kipusztulása óta bármikor, és felszólítanak az üvegházgáz kibocsátások csökkentésére, 2050-ig az 1990-es szintek 50 százalékára, majd az azt követő erősebb csökkentésekre. Az akadémiák figyelmeztetnek arra, hogy ha a légköri CO2 koncentráció – ami ma 387 ppm (részecske a millióból) szinten van, és gyorsan emelkedik – a század közepére elérné a 450-500 ppm szintet, akkor a Föld sok korallzátonyának és kagylójának gondot okozna a létfontosságú héj kialakítása. Ahogy az óceánok több CO2-t nyelnek el, növekvő mennyiségű szénsav termelődik, ami akadályozza a héjképződés folyamatát. „Ezek az óceánkémiai változások sokezer évre nézve visszafordíthatatlanok, a biológiai következmények pedig sokkal tovább tarthatnak”, mondja az akadémiák – köztük az amerikai, angol, és kínai akadémia – közös nyilatkozata. A csoport szerint az óceán savasodásának az egyik fő oknak kellene lennie az idei decemberi koppenhágai klímacsúcs nemzetközi üvegházgáz kibocsátási egyezményének elfogadásában.

 

(e360.yale.edu)

Idézet

Ne egyen húst, járjon biciklivel, és legyen mértékletes vásárló – így segítheti a globális felmelegedés megfékezését.

Rajendra Pachauri
az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) vezetõje
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok