Klímaváltozás, Globális felmelegedés

James Hansen, az Amerikai Űrügynökség (azaz a NASA) korábbi vezető klímatudósa 16 neves szerzőtársával publikált egy nagyon durva tanulmányt a tengerszint emelkedéséről. A dokumentumot még nem bírálták el, de a szerzők arról ismertek, hogy általában igazuk van. Ez azért gond, mert ez a tanulmány elképesztően borúlátó.

A benne lévő kutatási eredmények pedig gyökeresen megváltoztathatják azokat a módszereket, amikkel az emberiség a klímaváltozást kezelni igyekszik, és az erről szóló vitát. Hansenék szerint ugyanis a valósában a sarki jég tízszer gyorsabban olvad, mint ahogy bármelyik eddig elfogadott modell leírta volna. Az olvadás annyira gyors, hogy  már a következő 50 évben 3 métert emelkedik a tengerszint.

 


A ábra egy másik cikkből: moma.org

A tudóscsoport szerint az emberiségnek ideje felkészülni arra, hogy tengerparti városaink nagy része víz alá kerül a közeli jövőben.

Az addigi modelleknél gyorsabb olvadás oka, hogy Hansenék felfedeztek egy tengeráramlatot, ami a déli sarki jég alá melegebb, sós vizet sodor be, ezzel gyorsítva az olvadási folyamatot. A kutatáshoz paleoklíma-információkat, számítógépes modellezést és az utóbbi évek tengerszint-adatait használták.

A tanulmány ugyanakkor nem ad meg pontos idősávokat az előrejelzett tengerszint-emelkedésről, csak annyit ír, hogy minden valószínűség szerint még ebben az évszázadban megtörténik, és a folyamat visszafordíthatatlan.

Más klímakutatók azonban szkeptikusak azt illetően, hogy ilyen rövid idő alatt ennyit emelkedhet a tengerszint. Erre Hansen is szokott utalgatni, bár szerinte itt nem csak tudományos vita van a háttérben. Ő 2013-ban azért jött el a NASA-tól és lett környezetvédő aktivista, mert kormányzati munkája nem engedte, hogy őszintén kutathasson. „Kormányzati alkalmazottként nem vallhatsz a kormány ellen” – mondta.

forrás: 444.hu / slate.com

Idézet

Olyan jégtáblák tűnnek el, amik 10 000 éven át ott voltak, a legutolsó jégkorszak vége óta, mert az éghajlat ennyivel vált melegebbé, és csupán az utóbbi 20 vagy 30 évben ennyivel vált melegebbé.

Dr. Ted Scambos, az USA Országos Hó és Jég Adatközpontjának (NSIDC) vezető kutatója a sarki olvadásról

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok