Klímaváltozás, Globális felmelegedés

James Hansen, az Amerikai Űrügynökség (azaz a NASA) korábbi vezető klímatudósa 16 neves szerzőtársával publikált egy nagyon durva tanulmányt a tengerszint emelkedéséről. A dokumentumot még nem bírálták el, de a szerzők arról ismertek, hogy általában igazuk van. Ez azért gond, mert ez a tanulmány elképesztően borúlátó.

A benne lévő kutatási eredmények pedig gyökeresen megváltoztathatják azokat a módszereket, amikkel az emberiség a klímaváltozást kezelni igyekszik, és az erről szóló vitát. Hansenék szerint ugyanis a valósában a sarki jég tízszer gyorsabban olvad, mint ahogy bármelyik eddig elfogadott modell leírta volna. Az olvadás annyira gyors, hogy  már a következő 50 évben 3 métert emelkedik a tengerszint.

 


A ábra egy másik cikkből: moma.org

A tudóscsoport szerint az emberiségnek ideje felkészülni arra, hogy tengerparti városaink nagy része víz alá kerül a közeli jövőben.

Az addigi modelleknél gyorsabb olvadás oka, hogy Hansenék felfedeztek egy tengeráramlatot, ami a déli sarki jég alá melegebb, sós vizet sodor be, ezzel gyorsítva az olvadási folyamatot. A kutatáshoz paleoklíma-információkat, számítógépes modellezést és az utóbbi évek tengerszint-adatait használták.

A tanulmány ugyanakkor nem ad meg pontos idősávokat az előrejelzett tengerszint-emelkedésről, csak annyit ír, hogy minden valószínűség szerint még ebben az évszázadban megtörténik, és a folyamat visszafordíthatatlan.

Más klímakutatók azonban szkeptikusak azt illetően, hogy ilyen rövid idő alatt ennyit emelkedhet a tengerszint. Erre Hansen is szokott utalgatni, bár szerinte itt nem csak tudományos vita van a háttérben. Ő 2013-ban azért jött el a NASA-tól és lett környezetvédő aktivista, mert kormányzati munkája nem engedte, hogy őszintén kutathasson. „Kormányzati alkalmazottként nem vallhatsz a kormány ellen” – mondta.

forrás: 444.hu / slate.com

Idézet

Nem kell feláldoznunk semmilyen gazdasági vagy társadalmi fejlődést. Ez csak munkahely váltás. Irányt váltunk, hogy más munkákat végezzünk, más gazdasági terveket hajtsunk végre.

Ching Hai Legfelsőbb Mester a klímaváltozást kivédõ környezetbarát zöld munkahelyekről

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok