Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Nyugat-Antarktisz Pine Island gleccsere, ami kb. kétszer akkora, mint Skócia, az egy évtizeddel korábbi adathoz képest négyszer olyan gyorsan veszít jégtömegéből.

 

A Geophysical Research Letters újságban publikált kutatás azt is feltárja, hogy a jég vékonyodása most a szárazföld belsejében sokkal mélyebben is zajlik. A tudósok becslése szerint ennél a sebességnél a gleccser fő része csupán 100 éven belül el fog tűnni, hatszor gyorsabban, mint korábban gondolták.

 

A Pine Island gleccser Antarktisz legnehezebben hozzáférhető területén fekszik – több mint 1000 km-re a legközelebbi kutatóállomástól – és sok éven át nem fordítottak rá figyelmet. Az utóbbi 15 évben a kutatók folyamatos műholdas mérésekkel tudják követni a gleccser mozgását.

 

„A Pine Island gleccser felgyorsult vékonyodása talán ma a legnagyobb egyensúlyhiányt jelenti a krioszférában, és nem is tudtunk volna róla, ha nem lennének műholdas műszereink”, mondja Andrew Shepherd professzor, a cikk társszerzője a Leeds Egyetem Föld és Környezet Intézetétől. Mint mondja, „az utóbbi 15 évben a folyamatos mérési adatok összegyűjtése megadta nekünk azt a figyelemre méltó képességet, hogy mind a finom, mind a drámai változásokat észrevegyük a jégben, amelyek korábban rejtve voltak előttünk.”

 

A kutatók úgy gondolják, hogy az Antarktisznak ezen a részén a gleccserek visszavonulását a környező óceánok melegedése okozza, bár túl korai az irányzatot a globális felmelegedésnek tulajdonítani. A Pine Island gleccser jelenleg veszélyeztetett 5400 négyzetkilométeres régiója elég nagy ahhoz, hogy világszerte hatással legyen a tengerek vízszint emelkedésének sebességére.

 

Mint Shepherd professzor mondja, „Mivel a Pine Island gleccser elég jeget tartalmaz ahhoz, hogy majdnem megduplázza az IPCC XXI. századi tengerszint emelkedésének legjobb becslését, ezért komoly aggodalomra ad okot az, hogy miképp fog reagálni a felgyorsult vékonyodásra.”

 

(ScienceDaily, 2009. augusztus 15.)

Idézet

Egyszerűen nem égethetjük el az összes fosszilis üzemanyagot. Nem segít, ha kicsit csökkentesz a sebességen , amivel elégeted őket.

Dr. James Hansen, a NASA klímakutatója

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok