Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A klímaváltozás hatásaként rohamtempóban szaporodnak az olvadékvíztavak: Látványnak szépek, a jégtakarónak azonban nem kedveznek.


Olvadékvíztó Grönlandon

Forrás: wikipedia.org

Az Antarktisz keleti részének jegén sorra keletkeznek az újabb és újabb, kék színű tavak, a jelenség azonban, bármilyen szép is legyen, alámoshatja a jégtáblákat, ergo ezáltal gyorsíthatja a jégolvadást. A Grönlandon 2011 és 2014 között felgyorsult olvadásban is szerepük lehet, melynek során a kontinens egy trilliárd tonna jeget vesztett.

Brit tudósok egy csoportja több száz, a kelet-antarktiszi Langhovde-gleccserről készült műholdképet és meteorológiai adatot elemezett. Azt találták, hogy 2000 és 2013 között körülbelül 8 000 ilyen formáció keletkezett, melyet szupraglaciális, azaz jégtáblán képződő vagy olvadékvíztónak is neveznek. Ezek aztán befolynak a jégtáblák alá, s az egész selfjég stabilitását veszélyeztethetik. (Selfjégnek a tenger felszínére kiterjedő, egyik végén a szárazföldhöz fagyott jégtakarót nevezik.)

A hír azért érte megelepetésként a kutatókat, mert eddig azt hitték, az Antarktisz keleti részét nem annyira érinti a klímaváltozás.

A tudósok szerint ennek ellenére egyelőre mégsincs vészhelyzet, ha azonban a következő években is mértékben dőlnek meg a melegrekordok, kezdhetünk aggódni.

 

(EcoLounge, 2016. 08. 26.)

Idézet

Akik vegetáriánusok, valóban segítik a környezetet. Én nem vagyok vegetáriánus, de sok vegetáriánus ételt eszek. Szerintem ez olyasmi, amit mindannyian meg tudunk tenni.

David Miller, Toronto polgármestere

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok