Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Drámai vízhiányt okoz Dél-Indiában, hogy késik a monszun. Az NDTV hírcsatornának nyilatkozó meteorológusok szerint országszerte 43 százalékkal kevesebb csapadék esett az átlagosnál. Míg június közepére a monszunesőzés általában eléri az ország kétharmadát, míg jelenleg a terület alig felét érte el. Az ország hatodik legnagyobb városában, Csennaiban két hete szárazak vezetékek. Miután az ötmilliós metropolisz ellátását biztosító négy tározó kiszáradt, tartálykocsikkal próbálják ellátni az ottélőket. A napi több órás sorban állás tiltakozásokat szült, Coimbatore városában szerda este megpróbálták elfoglalni a városházát, több mint félezer tüntetőt tartóztattak le.

Az ország történetének legsúlyosabb vízválsága miatt új minisztériumot hozott létre Narendra Modi miniszterelnök. A cél, hogy 2024-re minden háztartás tiszta ivóvizhez jusson hozzá az 1,3 milliárd lakosságú országban. Egy tavalyi kormányzati tanulmány szerint 

közel 600 millió ember szenved a jelentős vagy rendkívül nagy vízhiánytól Indiában. Az elégtelen vízellátás miatt évente mintegy 200 ezer ember halálát okozza. 

A jelentés úgy kalkulál, hogy 2030-ra az ország vízszükséglete kétszerese lesz az elérhető készleteknek. Már 2020-ra 21 nagyobb indiai város fogyhat ki a vízből, ami 100 millió embert érinthet. 


Fotó: ARUN SANKAR/AFP


Fotó: SAM PANTHAKY/AFP


Fotó: HIMANSHU SHARMA/AFP


Fotó: TAUSEEF MUSTAFA/AFP


Fotó: NOEMI CASSANELLI/AFP


Fotó: R. Parthibhan/AP


Fotó: NOEMI CASSANELLI/AFP


Fotó: R. Parthibhan/AP


Fotó: Mahesh Kumar A./AP


Fotó: Mahesh Kumar A./AP


Fotó: PUNIT PARANJPE/AFP


Fotó: PUNIT PARANJPE/AFP


Fotó: PUNIT PARANJPE/AFP


Fotó: Rafiq Maqbool/AP

 

Forrás:

Idézet

Az idő a legszűkösebb erőforrásunk. Olyan természetes határokat lépünk át, amiket nem látunk, és olyan határidőket szegünk meg, amiket nem ismerünk fel. Ezeket a határidőket a természet állítja fel. A természet méri az időt, de mi nem látjuk az órát.

Lester R. Brown, az Earth Policy Institute elnöke

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok