Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Az nem igaz, hogy már száraz lábbal át lehet kelni a Tiszán Záhonynál, de valóban nagy a kiszáradás a mederben, ahol az ilyenkor szokásosnak csak harmada a vízhozam.

 

Az Időkép információi szerint kiszáradt a Tisza Záhonynál, és már száraz lábbal is át lehet kelni a folyón. Az Országos Vízjelző Szolgálat jelentése szerint a vízállás kedd reggel a hivatalos mérőponton mínusz 332 centiméter volt.

 

 

Ez az érték azt jelenti, hogy a mai vízállás 332 centiméterrel volt alacsonyabban a vízmérce nulla pontjánál. A nulla pontot az 1800-as évek második felében határozták meg a tiszai mérőhelyeknél idős emberek elbeszélései alapján, akiket arról kérdeztek, milyen volt a legalacsonyabb vízszint. Ezután a nulla pontot ennél is 30-40 centiméterrel alacsonyabban állapították meg. Fontos azonban megjegyezni, hogy az azóta eltelt időben a Tisza medre is mélyült.

 

Varga György, a Országos Vízügyi Főigazgatóság vízrajzi referense az [origo] elmondta, hogy a mai vízállás 21 centiméterrel még mindig magasabb az eddigi legalacsonyabb vízállásnál (mínusz 353 centiméternél), amelyet 2003. szeptember 23-án mértek.

 

 

Kedden egyébként 58 m3/másodperc volt a Tisza vízhozama Záhonynál, vagyis másodpercenként 58 m3 víz folyt át a meder keresztmetszetén. Összehasonlításképpen: az 1971-2000 közötti augusztusi úgynevezett kisvízhozam 173 m3/ másodperc, azaz a mai ennek csak harmada, ami valóban nagyon kevés.

 

A záhonyi polgármesteri hivatalnál érdeklődésünkre elmondták: valóban nagy lapály van, több mint 20 éve nem volt hasonló, az azonban túlzás, hogy száraz lábbal át lehet kelni a folyón. Facebookos kommentelők szerint sem száradt még ki a folyó.

 

Megkerestük a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságot is - a szakemberek várhatóan szerdán szolgáltatnak pontos adatokat a vízállásról, illetve beszélnek a várható fejleményekről. Előrejelzések szerint a következő tíz napban emelkedhet a Tisza vízszintje, a szakemberek bíznak abban, hogy csapadékosabbra fordul az időjárás.

 

(origo.hu)

Idézet

Ha nem csökkentjük az üvegházgáz kibocsátásunkat óriási mértékben, nagyon rövid időn belül, akkor tartósan károsítjuk, komolyan károsítjuk a környezetünket.

Andrew Bartlett szenátor, Queensland, Ausztrália

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok