Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Az nem igaz, hogy már száraz lábbal át lehet kelni a Tiszán Záhonynál, de valóban nagy a kiszáradás a mederben, ahol az ilyenkor szokásosnak csak harmada a vízhozam.

 

Az Időkép információi szerint kiszáradt a Tisza Záhonynál, és már száraz lábbal is át lehet kelni a folyón. Az Országos Vízjelző Szolgálat jelentése szerint a vízállás kedd reggel a hivatalos mérőponton mínusz 332 centiméter volt.

 

 

Ez az érték azt jelenti, hogy a mai vízállás 332 centiméterrel volt alacsonyabban a vízmérce nulla pontjánál. A nulla pontot az 1800-as évek második felében határozták meg a tiszai mérőhelyeknél idős emberek elbeszélései alapján, akiket arról kérdeztek, milyen volt a legalacsonyabb vízszint. Ezután a nulla pontot ennél is 30-40 centiméterrel alacsonyabban állapították meg. Fontos azonban megjegyezni, hogy az azóta eltelt időben a Tisza medre is mélyült.

 

Varga György, a Országos Vízügyi Főigazgatóság vízrajzi referense az [origo] elmondta, hogy a mai vízállás 21 centiméterrel még mindig magasabb az eddigi legalacsonyabb vízállásnál (mínusz 353 centiméternél), amelyet 2003. szeptember 23-án mértek.

 

 

Kedden egyébként 58 m3/másodperc volt a Tisza vízhozama Záhonynál, vagyis másodpercenként 58 m3 víz folyt át a meder keresztmetszetén. Összehasonlításképpen: az 1971-2000 közötti augusztusi úgynevezett kisvízhozam 173 m3/ másodperc, azaz a mai ennek csak harmada, ami valóban nagyon kevés.

 

A záhonyi polgármesteri hivatalnál érdeklődésünkre elmondták: valóban nagy lapály van, több mint 20 éve nem volt hasonló, az azonban túlzás, hogy száraz lábbal át lehet kelni a folyón. Facebookos kommentelők szerint sem száradt még ki a folyó.

 

Megkerestük a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságot is - a szakemberek várhatóan szerdán szolgáltatnak pontos adatokat a vízállásról, illetve beszélnek a várható fejleményekről. Előrejelzések szerint a következő tíz napban emelkedhet a Tisza vízszintje, a szakemberek bíznak abban, hogy csapadékosabbra fordul az időjárás.

 

(origo.hu)

Idézet

Lesz bevételük. Van biotermesztés, amit lehet csinálni. Jelenleg élelmiszerhiány van, ezért nem értem, miért ne termeljenek az emberek élelmiszert.

Ching Hai Legfelsõbb Mester az állattenyésztéssel felhagyó gazdákról

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok