Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Amivel csak lehet, szeretnénk hozzájárulni a globális felmelegedés megállításához. Úgy látjuk, a magyar közvélemény mind a helyzet súlyosságát, mind a mindenki által megtehető ellenlépéseket illetően alul-, illetve félreinformált, ezért ebben szeretnénk hatékony segítséget nyújtani.
 
 
A fentieket alapul véve a honlapon nagy hangsúllyal mutatjuk be a gyors melegedésre, klímaváltozásra utaló tudományos adatokat és előrejelzéseket. Ez nem elfogultság, vagy tudományos állásfoglalás részünkről (nem vagyunk a terület szakértői). Nem gondoljuk, hogy rossz, vagy elfogult kutató az, aki ezt a veszélyt nem látja olyan súlyosnak, vagy csak attól jó kutató valaki, mert gyors felmelegedést jósol. Viszont egyszerűen nem várhatjuk meg, hogy melyiküknek lesz igaza. Szeretnénk minél több embert felrázni, felhívni a figyelmet egy lehetséges nagyon komoly veszélyre. Hazánk és a Föld bolygó felelős gondolkodású polgáraiként úgy gondoljuk, hogy ez az egyedüli helyes hozzáállás.
 
Mára a tudományos közvélemény egyetért abban, hogy globális felmelegedés van, és ahhoz hozzájárul, illetve fő okozója az ember tevékenysége. Amiben nincs egyetértés, az legfőképp a további felmelegedés előrejelzése: mikor és milyen fokú felmelegedés várható, van-e vissza nem fordítható pont, és hol. Ez természetes a tudomány területén, ahol vitás kérdésekben konszenzus sokszor csak sok év után alakul ki. Még inkább igaz ez egy olyan bonyolult kérdésben, mint a globális felmelegedés, aminek ráadásul rendkívül sok gazdasági és politikai vonatkozása is van. Ebből adódóan gyakorlatilag minden egyes ember érintett a kérdésben, rengeteg külső hatás is éri a kutatókat. 
 
Egyes előrejelzések csak hosszú távú és viszonylag csekély felmelegedést jósolnak, míg egyre több adat mutat arra, hogy már 4-5-7  éven belül vissza nem fordíthatóvá válhat a folyamat. A tudományos konszenzus hiánya azonban nem kell, és nem szabad, hogy akadálya legyen a gyors cselekvésnek. Abból nem származhat semmi bajunk, ha azoknak van igazuk, akik hosszú távú, enyhébb hatást jósolnak, mi pedig közben gyors cselevéssel ezt hamar megállítjuk. Abból viszont nagyon komoly bajunk származhat, ha a gyors és erőteljes felmelegedést hirdetőknek van igazuk, mi pedig “Ej, ráérünk arra még” alapon ezt nem előzzük meg.

Csak egyetlen bolygónk van, erre kell nagyon vigyáznunk. Ha ezt tönkretesszük, nem lesz második esélyünk, hogy legközelebb jobban csináljuk! A játék a saját bőrünkre is megy, már most is! Az Északi-sarkon az utóbbi időben ténylegesen megfigyelt jégolvadás még a legpesszimistább jóslásokat is felülmúlja. 2007-ben a 10 legsúlyosabb természeti csapásból 9 mögött az éghajlat zavarai álltak! Sőt, vannak jelek arra, hogy nagy mennyiségű metángáz légkörbe jutásával beindulhat egy minden eddiginél erősebb, önerősítő melegedési folyamat, ahogy valószínű a Föld története során ez már többször megtörtént, és az élővilág drámai átalakulásával járt. Egyszerűen nem ülhetünk ölbe tett kézzel, hogy ez vajon ismét bekövetkezik-e, vagy sem, és kinek lesz igaza. Ez a dráma nem a TV képernyőjén zajlik, hanem velünk történik, itt és most. Cselekednünk kell, és nagyon gyorsan!

Semmiképp nem szeretnénk pánikot kelteni. A folyamat megállítható, még a leggyorsabb felmelegedés esetén is, ha gyorsan és határozottan cselekszünk. Mindenki tehet ezért valamit, és amit tehet, azt a jelek szerint meg is kell tennie, hogy sikerrel járjunk. Ezért a honlap másik, nagy hangsúllyal kezelt témája az, hogy mit tehetünk, magánemberként, és egy közösség tagjaként. Minden eszközünk adott a sikerhez, csak esetleg erről ma még nem tudunk. Meglepően sokféle módon segíthetünk a probléma megoldásában, ezeket szeretnénk lehetőleg mind bemutatni. Sok friss hírt szeretnénk közölni itthonról és a világ minden tájáról, hogy ezzel ötletet és bátorítást is adjunk.


Hiszünk abban, hogy együtt sikerülni fog! Kívánunk ehhez mindenkinek sok erőt, egészséget, és kitartást!

A honlap szerkesztői

Idézet

Ameddig a történelmi adatokat láthatjuk, nyáron volt jég az Északi-sarkkörön , legalább 16 millió éven át.

Don Perovich, a US Army Hideg Régiók Kutató és Tervező Laboratóriumának geofizikusa

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok