Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A globális felmelegedéshez az ember fõleg három üvegházgáz, a szén-dioxid (CO2), metán (CH4), és dinitrogén-oxid (N2O) légkörbe juttatásával járul hozzá.

 

Az üvegházhatáshoz a vízgõz járul hozzá legnagyobb mértékben (36-66% között), kisebb mértékben az ózon, ezek szintje viszont az emberi tevékenység hatására nem változik. 

 
 

Az ember a globális felmelegedéshez fõleg az alábbi gázok légkörbe juttatásával járul hozzá: 

 
 

Szén-dioxid (CO2): Az üvegházgázok közül jelenleg a legnagyobb figyelmet kapja. Koncentrációja a légkörben az ipari forradalom kezdete óta folyamatosan nõ, az 1750-es 280 ppm-rõl a 2007-es 383 ppm-re (1 ppm: 1 részecske 1 millió közt, milliomod rész). Ebbõl 50 ppm volt a növekedés az utóbbi 33 évben. Az üvegházgázok közül legnagyobb koncentrációban van jelen a légkörben, és ott a leghosszabb az élettartama (50-200 év), viszont a többihez képest egységnyi koncentrációjának sokkal gyengébb az üvegház hatása. 

 
 

Metán (CH4): Az 1750-es szinthez képest koncentrációja több mint duplájára nõtt, 2006-as szintje 1782 ppb (1 ppb: 1 részecske 1 milliárd között), az ipari forradalom elõtti 715 ppb-hez képest. Lényegesen rövidebb ideig tartózkodik a légkörben, féléletideje 7 év. A szén-dioxidhoz képest viszont sokkal erõsebb üvegház hatása van, 25-ször olyan erõs 100 évre átlagolva, és 72-szer olyan erõs 20 évre átlagolva. Hatalmas mennyiség van belõle metán-hidrát formában a szibériai mocsarakban, és az óceánok alján. 

 
 

Dinitrogén-oxid (N2O): 2006-ös koncentrációja 320 ppb, ez 50 ppb növekedést jelent az 1750-es 270 ppb szinthez képest. Tehát koncentrációja a szén-dioxidhoz képest alacsony, viszont egységnyi koncentrációja 296-szor erõsebb hatású, mint a szén-dioxid, és szintén hosszú ideig stabil a légkörben. 

 

Kisebb mértékben egyéb, ember által a légkörbe juttatott gázok is hozzájárulnak a globális felmelegedéshez, például halogénezett szénhidrogének (CFC).

Idézet

Miközben a média címsorait továbbra is a gazdasági zûrzavar uralja, a világ tovább robog egy ökológiai hitelválságba.

Dr. Dan Barlow, WWF

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok