Klímaváltozás, Globális felmelegedés

„A Jeges-tenger közel jégmentes lehet 2012 nyarának végére"; "Az Északi-sark ordít”; "2007 vízválasztó év” - mondják a NASA kutatói.

 

Image
A baloldali kép az Északi-sark jegének kiterjedését mutatja 2007. szeptember 16-án. A jobboldali az előző rekord alacsony szint kiterjedése 2005. szeptember 21-én.
Washington – Az Északi-sark már kérlelhetetlen olvadása ezen a nyáron nagymértékben felgyorsult. Ez egy figyelmeztető jel, ami miatt egyes kutatók aggódnak, hogy ez azt jelentheti, hogy a globális felmelegedés túljutott egy vészjósló fordulóponton.

 

Grönland jégtakarója közel 19 milliárd tonnával olvadt többet, mint az előző rekord idején, az Északi-sark jegének térfogata pedig fele akkora volt, mint csak négy évvel ezelőtt, az Associated Presshez eljutott új NASA műholdas adatok szerint.

„Az Északi-sark ordít”, mondta Mark Serreze, az USA kormány Boulder, Colorado székhelyű Nemzeti Hó és Jég Adat Központjának magas beosztású kutatója.

A tengeri jég, ami a vízen úszik, egy fontos éghajlati jelzés, valamint az Északi-sarkon élő rozmárok és jegesmedvék fő élettere. A szárazföldi jégtakaró a maga részéről a vizet a földön tartja, de megemeli a tengerszintet, ha az a jég elkezd olvadni.

Az Északi-sark időjárásának változása, főleg a melegebb hőmérsékletek, a világ többi része számára is jelentőséggel bír.

Az Egyesült Államokban egy legyengült sarki légáramlat, ami dél felé haladva a Mexikói-öbölből származó párás levegővel ütközik, bizonyos területeken kevesebb esőt és havat jelenthet, különösen a szárazság sújtotta Délkeleten, mondta Michael MacCracken, a kormány korábbi éghajlatkutatója, aki most a non-profit Climate Institute-t vezeti. Egyes területek, mint Colorado, valószínű több esőt vagy havat kapnának.

Még tavaly két nagynevű kutató a kollégáit azzal az előrejelzéssel lepte meg, hogy az Északi-sark jege olyan gyorsan olvad, hogy teljesen eltűnhet 2040 nyarára.

Ezen a héten saját adatait áttekintve Jay Zwally NASA éghajlatkutató figyelmeztetett, hogy „ebben az ütemben a Jeges-tenger közel jégmentes lehet 2012 nyarának végére, sokkal gyorsabban, mint a korábbi előrejelzések szerint”.

Ezért napjainkban a kutatók a következő kérdéseket teszik fel önmaguknak: Az Északi-sarkon 2007-ben mindenütt megfigyelt rekord olvadás egy kiugrás volt, a könyörtelen és állandó olvadás közepette? Vagy minden felgyorsult egy új éghajlati ciklusban, ami túlmegy a számítógépes modellek által mutatott legrosszabb eshetőségeken?

 

„A kanári elpusztult”

„Az Északi-sarkot gyakran úgy említik, mint a kanárit a klíma melegedésének szénbányájában”, mondta Zwally, aki tinédzserként szenet húzott. „Most az éghajlat melegedésének jeleként a kanári elpusztult. Ideje elkezdeni kijönni a szénbányából.”

A szén, olaj, és más fosszilis üzemanyagok égetése az, ami szén-dioxidot és más üvegházgázokat termel, és az ember-alkotta globális felmelegedésért felelős. Az utóbbi néhány napban Baliban, Indonéziában kormánydiplomaták vitatják meg egy új éghajlati megállapodás körvonalait, keményebb korlátokat kérve ezekre a gázokra.

Több mint 18 kutató mondta az AP-nak, hogy meglepte őket az idei jégolvadás mértéke.

„Nem sok figyelmet fordítok egy évre… de idén a változás olyan nagy, különösen az Északi-sarki jégben, hogy meg kell állnod, és azt mondanod, ’Mi folyik itt?’ Nem veheted el a tekintetedet arról, ami itt történik”, mondta Waleed Abdalati, a NASA fagyott égövi kutatásainak vezetője. „Ez egy vízválasztó év lesz.”

 

Nem szerencsés rekordok

2007 az északi-sarki olvadásban a következő módokon döntött rekordokat:

* A NASA által előzetesen kibocsátott műholdas adatok szerint 552 milliárd tonna jég olvadt el ezen a nyáron Grönland jégtakarójából. Ez 15%-kal több, mint az átlagos nyári olvadás, felülmúlva a 2005-ös rekordot.

* Rekord mennyiségű felszíni jég tűnt el az idén Grönlandról, 10%-kal több, mint az előző legrosszabb évben, 2005-ben, a Coloradói Egyetem hétfőn kibocsátott adatai szerint. Ez majdnem négyszerese annak a mennyiségnek, ami csupán 15 évvel ezelőtt elolvadt. Ez olyan mennyiségű víz, ami a kutatók számításai szerint Washington D. C.-t fél mérföld vastag vízzel boríthatná be.

Image* Ezen a nyáron a Jeges-tengeren úszó tengeri jég felszíne majdnem 23%-kal volt kevesebb az előző rekordnál. A csökkenő tengeri jég már kihatott az élővilágra, 6000 rozmár októberben Északnyugat-Alaszkánál kijött a szárazföldre, a történelmi feljegyzések szerint először. Egy másik elsőség: az Északnyugati-átjáró a hajózás számára megnyílt.

* Még nyilvánosságra hozatalra várnak azok a NASA adatok, amelyek szerint a megmaradt Északi-sarki jég szokatlanul vékony, ez egy másik rekord. A tengeri jég által borított lecsökkent területet a megmaradt jég új vastagságával összesítve a tudósok kiszámolták, hogy a jég teljes térfogata fele a 2004-es összegnek.

* Alaszka fagyott permafrost-ja (folyamatosan fagyott terület) melegszik, még nem igazán olvad. De 20 méter mélyen a fagyott talajban a hőmérsékleti értékek majdnem 0,2 oC fokkal emelkedtek 2006-ról 2007-re, az Alaszkai Egyetem mérései szerint. Bár ez nem tűnhet soknak, „ez nagyon jelentős”, mondja Vlagyimir Romanovszkij, az Alaszkai Egyetem professzora.

* A Jeges-tenger felszíni hőmérséklete a legmagasabb a feljegyzések 77 éve alatt, egyes helyeken 4 oC-kal magasabb a megszokottnál, Michael Steele, a Washingtoni Egyetem kutatójának szerdán nyilvánosságra kerülő adatai szerint.

 

"Igen aggódom Grönland miatt" 

Grönland egy különösen jelentős tényező. Felszínének nagy részét jég borítja. Ha teljesen elolvadna – amiről nagynevű kutatók azt gondolják, hogy évszázadokat, nem évtizedeket venne igénybe – az több mint 6 méterrel emelné meg a világ tengereinek szintjét.

Azonban nagyjából az utóbbi 30 évben a jégtakaró olvadásának mintázata cikkcakkos volt. Egy rossz évet, mint amilyen 2005 volt, követett néhány kevésbé rossz év.

E mintázat szerint 2007-nek nem kellett volna fő olvadási évnek lennie, de az volt, mondta Konrad Steffen a Coloradói Egyetemről, ahol összegyűjtötték a legújabb adatokat.

„Igencsak aggódom”, mondta. „Most 2008-t nézem. Még melegebb lesz-e, mint az előző év?”

Egy NASA műhold egyéb adatai a jég térfogatát mérik. Scott Luthcke, a NASA geofizikusa ezt, és egyéb grönlandi adatokat áttekintve így összegzett: „Nagyon valószínű, hogy új rendszerbe lépünk be.”

A tengeri jég és Grönland jegének olvadása amiatt is aggasztja a kutatókat, mert egy problematikus spirál részévé válnak.

A fehér tengeri jég a Nap hőjének 80%-át visszaveri a Földről, mondta Zwally a NASA-tól. Amikor nincs tengeri jég, a hő kb. 90%-a bejut az óceánba, ami azután minden mást felmelegít. A melegebb óceánok azután több olvadáshoz vezetnek.

„Ez a visszacsatolás a kulcsa annak, ami miatt a modellek azt jósolják, hogy az Északi-sarki olvadások gyorsabbak lesznek”, mondta Zwally. „Ez most még rosszabbá válik, mint amit a modellek jósoltak”.

James Hansen NASA kutató, a magányos farkas tudós, akit gyakran hívnak a globális felmelegedés keresztapjának, csütörtökön San Franciscoban egy tudományos összejövetelen fogja elmondani tudósok és mások előtt, hogy a grönlandi olvadás alapján bizonyos szempontból a Föld elérte az általa felállított fordulópontok egyikét.

„Túljutottunk ezen és néhány más fordulóponton, ahogy azt el fogom mondani”, írta Hansen egy e-mail-ben. „Még nem hagytuk el a vissza nem fordítható pontot. Még visszaállíthatunk dolgokat az időben – de gyors irányváltásra van szükség.”

Tavaly Cecilia Bitz a Washingtoni Egyetemről és Marika Holland a Coloradói székhelyű Országos Légkörkutatási Központból elképesztették munkatársaikat, amikor csupán néhány évtizeden belül tengeri jégtől mentes Északi-sarkot jósoltak. Mindketten azt mondják, hogy a 2007-es drámai olvadás meglepte őket.

Bitz a NASA kutatóitól eltérően úgy gondolja, hogy „jövőre visszatérünk majd a normálishoz, de újra nagy kilengéseket fogunk tapasztalni, amelyek a jövőben gyakrabbak lesznek.” És amint mondja, a normális a jég „könyörtelen csökkenése”.

 

2007. dec. 11.

http://www.msnbc.msn.com/id/22203980/

 

Hasonló témájú cikkeink:

Jégmentes Északi-sarki nyár 2013-ra

Petíció a jövőnkért

Műholdak és tengeralattjárók mutatják a tengeri jég vékonyodását

Az Északi-sarkvidék olvadása fenyegetés az emberiségre nézve

 

Légy Vega, Légy Zöld, Mentsd Meg a Bolygót!

További információ: http://www.suprememastertv.com/hu/ 

Idézet

Kínától kölcsönzünk pénzt, hogy a Perzsa-öbölből vegyünk olajat, amelyet a bolygónkat leromboló módon égetünk el. Ennek minden elemét meg kell változtatnunk!

Al Gore, Béke Nobel-díjas, az USA korábbi alelnöke

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok