Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A bolygó ökológiai „hitelválság” felé tart, egy természetvédő csoportok által kiadott jelentés szerint. A dokumentum azt állítja, hogy a természeti erőforrások iránti igényeink majdnem egyharmaddal meghaladják azt, amit a Föld fenn tud tartani.

 

Az Élő Bolygó Jelentés (Living Planet Report) a WWF, a Londoni Állattani Társaság és a Globális Lábnyom Hálózat (Global Footprint Network) munkája. Azt írja, hogy a világ népességének több mint háromnegyede olyan országokban él, ahol a fogyasztás szintje felülmúlja a környezeti megújulást. Ez „ökológiai adósokká” teszi őket, ami azt jelenti, hogy más országok mezőgazdasági földterület, erdei, tengeri és egyéb erőforrásaiból költenek – és gyakran túlköltenek –, hogy fenntartsák önmagukat.

 

A beszámoló azzal zárul, hogy a „természeti tőke” meggondolatlan fogyasztása veszélybe sodorja a világ jövőjének jólétét, egyértelmű gazdasági kihatásokkal, köztük az élelmiszer, víz és energia magas költségével. Dr Dan Barlow, a környezetvédő csoport skóciai tagozatának politikai vezetője hozzátette: „Miközben a média címsorait továbbra is a gazdasági zűrzavar uralja, a világ tovább robog egy ökológiai hitelválságba.”

 

Image
A térkép hektárban mutatja a fejenként elfogyasztott javak és szolgáltatások értékét.

Az USA és Kína a bolygó legnagyobb hatású országai, együttesen a globális lábnyom több mint 40%-áért felelősek. A jelentés kimutatja, hogy az USA és az Egyesült Arab Emirátus rendelkezik a legnagyobb fejenkénti ökológiai lábnyommal, míg Malawié és Afganisztáné a legkisebb.

 

„Ha a bolygóval szembeni igényeink ugyanilyen tempóban növekednek tovább, a 2030-as évek közepére két bolygó ekvivalensére lenne szükségünk az életmódunk fenntartásához”, mondja James Leape, a WWF nemzetközi főigazgatója.

 

Angliában az „ökológiai lábnyom” – a Földön a földnek és tengernek az a mennyisége, amire szükség van, hogy biztosítsa a felhasznált erőforrásokat, és felszívja a hulladékunkat – fejenként 5,3 hektár. Ez több mint kétszerese a globális populáció számára ténylegesen rendelkezésre álló fejenkénti 2,1 hektárnak. A WWF szerint Anglia országos ökológiai lábnyoma a világon a 15. legnagyobb, és területe ugyanakkora, mint 33 afrikai országé együttesen.

 

„Az utóbbi pár hónap eseményei arra szolgáltak, hogy megmutassák nekünk, milyen végtelenül ostoba dolog a lehetőségeinket meghaladó módon élnünk”, mondta a WWF nemzetközi elnöke, Emeka Anyaoku törzsfőnök. „Bármilyen pusztító is a pénzügyi hitelválság, semmi ahhoz az ökológiai recesszióhoz képest, amivel szembenézünk.” Mint mondja, a részvényekben és kötvényekben elvesztett több mint 2 billió USA dollár eltörpül ahhoz a 4,5 billió USA dollár értékű erőforráshoz képest, ami örökre elpusztul, évente.

 

A beszámoló Élő Bolygó Indexe, ami egy kísérlet a biodiverzitás világméretű egészségi állapotának mérésére, 1970 és 2005 között átlagosan 30%-os csökkenést mutatott 1235 faj 3309 populációjára nézve. A trópusokra ugyabban az időszakban az index átlagosan 51%-os hanyatlást mutatott, 585 faj 1333 populációjában.

 

Egy új vízfogyasztási index azt mutatja, hogy az Angliához hasonló országok átlagos „víz lábnyoma” sokkal nagyobb, mint amit az emberek felismernek – több ezer liter használódik el olyan termékek előállítására, mint marhahús, cukor, és pamuting. „Angliában az átlagos víz lábnyomnak majdnem kétharmada (62%) külföldi felhasználásból származik, az általunk fogyasztott javak előállítására”, mondta Mr Leape.

 

(BBC)

Idézet

Hiszünk abban, hogy Tuvalunak, mint nemzetnek, örökös joga van a létezésre. Büszke nemzet vagyunk, egyedi kultúrával, amit nem lehet áttelepíteni máshová.

Apisai Ielemia, a pusztulással fenyegetett Tuvalu szigetország miniszterelnöke

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok