Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Egy olyan évben, amikor rekord nyári hőség követte a téli „Snowmageddon”-t, az Environment America szerdán új jelentést bocsátott ki, bemutatva, hogy a globális felmelegedés hogyan vezethet a jövőben a rendkívüli időjárási események még gyakoribbá válásához.

 

 

A jelentés rámutat arra a kárra is, amit a közelmúlt rendkívüli időjárása okozott az Egyesült Államokban, köztük a közép-atlanti területet februárban megbénító hóviharok, a 30 halálos áldozattal járó májusi árvizek Tennessee-ben, és a 2008-as kaliforniai szárazság és az azt követő erdőtüzek, amik félmillió hektárt égettek fel.

 

„Egyedül ez az év túl sok példát adott a rendkívül nagy problémákat okozó rendkívüli időjárásra”, mondja Nathan Willcox, az Environment America Szövetségi Globális Felmelegedési Program Igazgatója. „Feltéve, hogy a kontrollálatlan globális felmelegedés valószínű még súlyosabb időjárással fog járni, most el kell kezdenünk csökkenteni a globális felmelegedés szennyezést.”

 

Az új jelentés, „Globális Felmelegedés és Rendkívüli Időjárás: Tudomány, Előrejelzés, és Hatások Amerikára” részletezi a legújabb tudományos eredményeket, amelyek a globális felmelegedést összekötik a hurrikánokkal, parti viharokkal, rendkívüli csapadékhullással, erdőtüzekkel és hőhullámokkal. A jelentés összefoglalja a közelmúlt néhány,  országosan legnagyobb kárt okozó időjárási eseményét is, köztük a 2010-es „Snowmageddon”-t, a 2008-as Ike hurrikánt, és 2008 középnyugati árvizeit...

 

Mire a „Snowmageddon” hóviharai elhagyták Washington, DC-t, 1 méternyi hót zúdítottak a Washington-Dulles reptérre. Egy másik viharral együtt, ami 2009 decemberében találta el a fővárost, 2009-2010 telén Washington, DC kétszer is kapott 30 cm-nél nagyobb havat, míg ekkora hó 1870 óta korábban összesen 12-szer hullott a városra.

 

Willcox megjegyzi, hogy míg egyetlen eseményt sem lehet teljesen a globális felmelegedésnek tulajdonítani, a melegedő éghajlat fokozza a rendkívüli időjárás valószínűségét. Minden időjárási esemény  a rövidtávú időjárási mintázatok és a hosszútávú éghajlati irányzatok kombinációjaként jön létre, a globális felmelegedés pedig „előkészíti a terepet” a súlyos időjáráshoz.

 

„A mai jelentés megmutatja, hogy a „Snowmageddon” és a Tennessee árvizek eseményei hogyan adtak csupán ízelítőt abból, mi vár az USA-ra, hacsak nem fékezzük meg a globális felmelegedést”, mondja Willcox.

 

Az Environment America jelentés legfőbb pontjai:

 

A tudósok azt jósolják, hogy a globális felmelegedés kevesebb – de erősebb – hurrikánnal fog járni világszerte, és az erőteljes 4-es és 5-ös kategóriájú hurrikánok száma közel megduplázódhat a következő évszázad során. 2005 óta az USA-t eltaláló, hét legnagyobb kárt okozó hurrikán becsült költsége 200 milliárd dollár felett van...

 

A globális felmelegedés várhatóan gyakoribb és súlyosabb felhőszakadásokkal és hóviharokkal fog járni, mivel a melegebb levegő több nedvességet tud tárolni. A súlyos csapadékhullással járó események száma 1948 és 2006 között már 24%-kal növekedett, ami hozzájárult ahhoz, hogy az árvíz a leggyakoribb időjárással kapcsolatos katasztrófa az USA-ban. Az utóbbi években néhány hihetetlenül pusztító árvíz és hóvihar fordult elő, köztük a 2008-as középnyugati árvíz, ami 8-10 milliárd dolláros kárt okozott, és a 2010-es „Snowmaggedon”, ami a keleti parton több mint 2 milliárd dollárba került.

 

A tudósok azt jósolják, hogy a melegebb éghajlat 54%-kal növelheti évente az USA nyugati részén az erdőtüzek miatt leégett terület nagyságát. 2008-ban Kalifornia egyetlen hónap alatt 200 millió dollárt költött az állam északi részén erdőtüzek sorozatával küzdve.

 

Azt jósolják, hogy a globális felmelegedés miatt gyakoribbak és erősebbek lesznek a hőhullámok, és tovább is tartanak. A hőhullámok a leghalálosabbak közé tartoznak a rendkívüli időjárási események között, amit az egész USA-t érintő 2006-os hőhullám is mutat, legalább 147 halálesettel Kaliforniában, és további 140 halálos esettel New York City-ben.

 

A jelentés megtalálható: Environment America

 

(Sustainable Business)

Idézet

Valódi változásokat kell elérnünk. Nem lehet az a helyzet, hogy 2050-re a kibocsátás 80%-os csökkenését tűzik ki.

Dr. James Hansen, a NASA klímakutatója

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok