Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A globális felmelegedés drámaian sürgős és komoly gond. Nem kell a kormányra várnunk, hogy megoldja. Mindegyikünk jelentős mértékben hozzájárulhat, ha felelősségteljesebb életvitelt alakít ki – az apró hétköznapi dolgokkal kezdve. Valójában, ahogy élsz és „fogyasztasz”, az nagyban befolyásolja a gazdaságot, és felfelé irányuló nyomást gyakorol a vezetőkre.

 

 

Íme egy 50 pontos lista arról, amit mindenki meg tud tenni, hogy küzdjön a globális felmelegedés ellen, ill. csökkentse azt: némelyik nem kerül semmibe, mások igényelnek egy kis befektetést, de közép és hosszútávon sok pénz megtakarításában segítenek!

 

 

 

1. Egyél kevesebb húst, vagy egyáltalán ne fogyassz húst! Az állattartás felelős a globális felmelegedést okozó üvegházgázok 18%-áért. Ez több, mint amit az autók, repülők és egyéb közlekedési és szállítóeszközök együttvéve termelnek – és a húsfogyasztás rengeteg egyéb kérdést is felhoz: természeti erőforrások, vegyszerek, szennyezés, betegség és kegyetlenség.

 

 

 

2. Ültess fát. Egyetlen fa egy tonna szén-dioxidot köt meg élete során. A fák árnyéka a légkondicionáló számlát 10-15%-kal csökkentheti.

 

 

 

3. Vásárolj biotermékeket, amennyire lehetséges. A bioművelésű talaj sokkal magasabb szinten köti meg és tárolja a szén-dioxidot, mint a „hagyományos” nagyüzemi talaj. Ha az összes kukoricát és szóját biotermeléssel állítanánk elő, 290 milliárd kg szén-dioxidot távolítanánk el a légkörből!

 

http://www.biopiac.net/termelo.php

 

http://www.biopiac.net/biopiac.php

 

 

 

4. Vásárolj helyben termesztett és előállított élelmet. Az USA-ban az átlagos élelmiszer kb. 2000km-t utazik a farmtól a tányérodig. (Már Magyarországon is hasonló a helyzet, pl. a Spanyolországból behozott retek és az izraeli paradicsom.) Ha helyben vásárolsz, üzemanyagot takarítasz meg, és a pénz is helyben marad.

 

 

 

5. Vásárolj friss élelmiszert a fagyasztott helyett. A fagyasztott élelmiszer előállításához tízszer annyi energia kell!

 

 

 

6. Keresd fel és támogasd a helyi termelőket és piacokat. Kb. ötödével csökkenti a termeléshez és a szállításhoz szükséges energiát.

 

 

 

7. Zuhanyozz fürdés helyett. A tusolás akár 4-szer kevesebb vizet fogyaszt, mint a kádban fürdés. A legnagyobb energia megtakarítás eléréséhez kerüld a nagy nyomású zuhanyozókat és használj víztakarékos zuhanyrózsát, ami olcsó, és ugyanolyan kényelmet nyújt.

 

 

 

8. Használj kevesebb meleg vizet. A víz felmelegítéséhez rengeteg energia kell. Kevesebb meleg vizet tudsz használni, ha víztakarékos zuhanyrózsát szerelsz fel (kb. 170kg szén-dioxid megtakarítás évente), és ha a ruhákat a meleg helyett hideg vagy langyos vízben mosod (akár 250kg évente).

 

 

 

9. Használj szárítókötelet a szárítógép helyett. 350 kg szén-dioxidot takaríthatsz meg, ha 6 hónapig a levegőn szárítod a ruhákat.

 

 

 

10. Válassz energiatakarékos háztartási gépeket, ha újat vásárolsz. Figyeld az energia-besorolási jelölést az új gépen, hogy a lehető leghatékonyabb modellt válaszd.

 

 

 

11. Cseréld ki a régi ablakokat szigetelt ablakokra. Ehhez kell egy kis befektetés, de felére csökkenti az ablakokon keresztül elveszett energiát, és hosszú távon megtérül. Ha a piacon lévő legjobb típust választod (fakeretes dupla üveges alacsony kibocsátású üveg argon gázzal töltve), akkor az energiaveszteség több mint 70%-át megtakaríthatod.

 

 

 

12. Szigeteld a házad. A falak és a mennyezetek megfelelő szigetelésével évente a fűtésszámla 25%-át, és 1000kg szén-dioxidot takaríthatsz meg. Tömítésekkel és az ajtók és ablakok szigetelésével évente újabb 800 kg-ot takaríthatsz meg. http://szigeteles.lap.hu

 

 

 

13. Szerelj fel programozható termosztátot. A programozható termosztát automatikusan csökkenti a fűtés hőmérsékletét éjszaka, és reggel újra emeli. Ha munkaidőben nem tartózkodik otthon a család, akkor erre az időszakra is állítsuk alacsonyabbra a termosztátot. Ha a szobákat nem használjuk állandóan, szereltessünk külön szabályozó gombot a radiátorokra. Mikor hosszabb ideig nem tartózkodunk a helyiségben, vegyük alacsonyabbra, vagy zárjuk el a radiátort.

 

 

 

14. Télen állítsd a termosztátot 2 fokkal hidegebbre, és nyáron két fokkal melegebbre (ha használsz klímát). A háztartások energiafelhasználásának majdnem fele fűtésre vagy hűtésre megy el. Kb. 900kg szén-dioxidot takaríthatsz meg évente ezzel az egyszerű módosítással. Az ELMű energiatakarékossági honlapja további ötletekkel szolgál: www.energiapersely.hu

 

 

 

15. Rendszeresen tisztítsd ill. cseréld a szűrőket a kazánodban és a klímaberendezésben. Egy eltömődött szűrő megtisztítása 150 kg szén-dioxidot takaríthat meg évente.

 

 

 

16. Ne hagyd az elektromos eszközöket standby-ra állítva. Inkább használd az eszköz ki-bekapcsoló gombját.  Egy TV, amit naponta 3 órára kapcsolnak be (átlagosan ennyit töltenek TV nézéssel az európaiak) és a nap maradék 21 órájában standby-ra van állítva, az általa felhasznált energia 40%-át a standby üzemmód alatt használja.

 

 

 

17. Burkold be a vízmelegítőt egy szigetelő takaróba. 450 kg szén-dioxidot fogsz megtakarítani évente ezzel az egyszerű beavatkozással. Ehhez még 270kg-t takaríthatsz meg, ha a termosztátot nem állítod 50oC-nál magasabbra.

 

 

 

18. Helyezd át a hűtőt és a fagyasztót. Ha a sütő-főző berendezés mellett áll, sokkal több energiát fogyaszt, mint ha külön állna. Például, ha egy meleg raktárhelyiségbe állítod, ahol a hőmérséklet 30-35ºC, az energiafelhasználás majdnem megduplázódik, és évente plusz 160kg szén-dioxid kibocsátást eredményez a hűtőknél, a fagyasztóknál pedig 320kg-ot.

 

 

 

19. Rendszeresen olvaszd ki a hűtőt és a fagyasztót. Még jobb, ha újabb modellel helyettesíted a régit, amelyek mind rendelkeznek automatikus kiolvasztó funkcióval, és általában akár kétszer energiatakarékosabbak az elődjeiknél.

 

 

 

20. Ne engedd, hogy a házból hosszú ideig szökjön a hő. Szellőztetéskor csak pár percre nyisd ki az ablakot. Ha egész nap résnyire nyitva hagyod, a hat hideg hónapon át (10ºC vagy alacsonyabb kinti hőmérséklet), az majdnem 1 tonna CO2 kibocsátást eredményezhet.

 

 

 

21. Készíttess egy házi energia felmérést Több szolgáltató vállalat kínál energiatakarékossági szolgáltatást. Az energiaszámládat akár 30%-kal csökkentheted, és megtakaríthatsz évente 500kg szén-dioxidot. Az ELMű/ÉMÁSZ energiatakarékossági honlapja: www.energiapersely.hu Ügyfélszolgálatról pl. energiafogyasztást mérő műszert lehet kölcsönözni.

 

http://www.energiapersely.hu/energiateszt.php

 

Gázművek: Energiatakarékossági tanácsok: www.fogaz.hu/engine.aspx?page=energiatanacsadas

 

Energia Klub Környezetvédelmi Egyesület: www.energiaklub.hu/

 

 

 

22. Rakj fedőt a főzőedényekre. Ha így teszel, sok energiát megtakaríthatsz, ami az étel elkészítéséhez kell. Még jobbak a párolók és kukták: kb. 70%-ot takaríthatnak meg!

 

 

 

23. Csak akkor használd a mosógépet és a mosogatógépet, ha megtelnek. Ha akkor kell használnod, mikor csak félig van, akkor használd a fél-programot, vagy a gazdaságos programot. A hőmérsékletet sem kell magasra állítani. A mai mosóporok olyan hatékonyak, hogy a ruhák és edények alacsony hőmérsékleten is tiszták lesznek. Az lenne az ideális, ha egyáltalán nem használnánk mosogatógépet és ruhaszárítógépet! A mosogatógépek több vizet használnak, és elrabolják a családtól a modern élet ritka pillanatait, amikor együtt dolgozhatnak és beszélgethetnek. A szárítógép helyett, ami megrövidíti a ruhák élettartamát, szárítsd szabad levegőn a ruhákat – vagy használj ruhaszárító állványt a lakásban.

 

 

 

24. Gyűjtsd szelektíven a hulladékot otthon. 1200kg szén-dioxidot takaríthatsz meg évente, ha a háztartási szemét felét újrahasznosítják.

 

http://szelektivhulladekgyujtes.lap.hu

 

http://www.humusz-recycling.hu

 

http://www.kozold.hu/fooldal/telepulesek/index.htm

 

Hulladékátvevő helyek adatbázisa:

 

http://www.tajsebeszet.hu/index.php?id=tajsebeszet&p=21

 

 

 

25. Hasznosítsd újra a szerves anyagú hulladékot. A metán üvegházgáz kibocsátás kb. 3%-a a biológiailag lebomló hulladék lebomlása során keletkezik. A szerves hulladék szelektív gyűjtésével, vagy komposztálásával, ha van kerted, segíthetsz ezt a gondot megszüntetni. Csak figyelj rá, hogy megfelelően komposztálj, hogy a komposzt elég oxigént kapjon, különben ez is metánt termel és rossz szagú is lesz.

 

 

 

26. Vásárolj intelligensen. 1db 1,5 literes palackhoz kevesebb energia kell, és kevesebb hulladék lesz belőle, mint 3db félliteresből. Továbbá vásárolj újrahasznosított papírt: 70-90%-kal kevesebb energia kell az újrahasznosított papír előállításához, és megvédi az erdőket világszerte. http://www.tudatosvasarlo.hu

 

 

 

27. Olyan termékeket válassz, amelyek csomagolásához kevés anyagot használnak, és amikor tudsz, vásárolj újratöltőt. Így csökkentheted a szemét mennyiségét és az energiafelhasználást is. Visszaváltható üveges termékek adatbázisa: http://www.humusz.hu/humusz/vissza/keresk.html

 

 

 

28. Használd többször a bevásárló szatyrokat. Vásárláskor energiát és hulladékot is megtakarítasz, ha újra használható szatyrot használsz ahelyett, hogy minden üzletben elfogadod az eldobhatókat. A hulladék nemcsak szén-dioxidot és metánt bocsát a légkörbe, de szennyezheti a levegőt, a talajt és a talajvizet is.

 

 

 

29. Csökkentsd a hulladékot. A legtöbb termék, amit vásárolunk, üvegházgázt termel valamilyen módon, pl. a gyártás vagy a forgalmazás során. Ha az uzsonnát újrahasználható dobozba csomagolod az eldobható helyett, megtakarítod az újabb eldobható csomagolás előállításához szükséges energiát.

 

 

 

30. Válts át zöld energiára. Sok helyen át lehet váltani tiszta, megújuló forrásból termelt energiára, mint pl. szél és napenergia.

 

www.ingyenergia.hu

 

www.energiaklub.hu/hu/megujulok

 

Hazai pályázati lehetőségekről az alábbi honlapokon tájékozódhatsz:

 

www.zoldtech.hu

 

www.ktm.hu

 

www.palyazatihirek.eu

 

www.fenntarthato.hu

 

 

 

31. Cseréld ki a hagyományos villanyégőt kompakt fénycsőre (cfl). A CFL égők 60%-kal kevesebb energiát használnak, mint a hagyományos égő. Ez az egyszerű csere kb. 140kg szén-dioxidot takarít meg évente.

 

 

 

32. Csökkentsd az autóval megtett kilométereket gyaloglással, kerékpározással, közös utazással és a tömegközlekedés igénybevételével, amikor csak lehet. Ha csak heti 15 kilométerrel kevesebbet vezetnél, az évi kb. 250kg szén-dioxid kibocsátást szüntetne meg évente. Nézz utána a helyi közlekedési lehetőségeknek.

 

 

 

33. Utazz közös autóban munkatársaiddal vagy osztálytársaiddal. Ha csak hetente 2 nap együtt utazol valakivel, az 800kg-mal csökkentheti a szén-dioxid kibocsátást évente.

 

Telekocsi: http://www.utazzolcson.net/

 

http://hu.autostopp.net/

 

 

 

34. Ne hagyd fenn az üres tetőcsomagtartót az autón. 10%-kal is megnövelheti a szén-dioxid kibocsátást a szél ellenállás és a többletsúly miatt. Jobb, ha leveszed.

 

 

 

35. Tartsd karban az autódat. A rendszeres karbantartás segít az üzemanyag takarékosság javításában, és csökkenti a kibocsátást.  Ha csak az autótulajdonosok 1%-a megfelelően karbantartja a gépkocsiját, az majdnem félmilliárd kg szén-dioxidot tart távol a légkörtől.

 

 

 

36. Vezess óvatosan, és ne pazarold az üzemanyagot. Csökkentheted a CO2 kibocsátást, ha módosítasz a vezetési stílusodon. Válassz megfelelő sebességfokozatot, ne taposd a gázpedált, amikor lehet, a fékpedál helyett használd a motorféket, és állítsd le a motort, ha több mint 1 percig egy helyben állsz. A vezetési stílus módosításával pénzt, üzemanyagot és gépkocsi karbantartási költséget takaríthatsz meg.

 

 

 

37. Hetente ellenőrizd az autógumik nyomását. A helyes beállítás több mint 3%-kal javíthatja a fogyasztást. Mivel minden megtakarított liter benzin kb. 2, 5kg CO2-t tart távol a légkörtől, az üzemanyag felhasználásnak minden csökkentése számít!

 

 

 

38. Ha új autót vásárolsz, válaszd az üzemanyag-takarékosabbat. 1500 kg szén-dioxidot takaríthatsz meg minden évben, ha az új autód akár csak 1 literrel kevesebbet fogyaszt 100 kilométerenként, mint a mostani. Egy hibriddel 4,5 l/100km-t is elérhetsz! Az üzemanyag takarékosságról itt találsz információt:

 

www.ujautokereso.hu

 

 

 

39. Próbálj másokkal közösen használni egy autót. Szükséged van autóra, de nem akarsz vásárolni? Külföldön már léteznek lakóhelyi közös autó használó szervezetek, ahol a tagok szükségleteiknek megfelelően hozzájutnak autóhoz, és a tagsági díj fedezi az üzemanyag, karbantartási és biztosítási költségeket.

 

 

 

40. Próbálj otthonról távmunkában dolgozni. A távmunka drasztikusan csökkentheti a vezetéssel megtett heti kilométerek számát. További információ:

 

http://tavmunka.lap.hu

 

 

 

41. Repülj kevesebbet. A légi közlekedés nagy mennyiségű gáz kibocsátással jár, így ha évente akár csak egy vagy két úttal kevesebbet repülsz, jelentősen csökkentheted a kibocsátást. A légi utazást ellensúlyozhatod azzal, hogy befektetsz megújuló energia projektekbe.

 

 

 

42. Bátorítsd az iskoládat vagy a munkahelyedet, hogy csökkentse a kibocsátást. Otthonod falain túl is kiterjesztheted a globális felmelegedésre gyakorolt pozitív hatásodat, ha másokat is cselekvésre buzdítasz.

 

 

 

43. Csatlakozz a virtuális felvonuláshoz. A „ Stop Global Warming Virtual March” (Állítsuk meg a globális felmelegedést virtuális felvonulás) egy politikamentes próbálkozás, hogy összehozza a globális felmelegedéssel törődő embereket egy helyen.

 

 

 

44. Szorgalmazd a váltást megújuló energiára. A globális felmelegedés elleni eredményes küzdelem országos szinten megköveteli a megújuló energiákra váltást, mint a napenergia, a szélenergia, a biomassza. Ezek a technológiák készen állnak a szélesebb körű felhasználásra, de szabályozási akadályok hátráltatják őket. További információt találhatsz a www.zoldtech.hu honlapon.

 

 

 

45. Védd és őrizd meg az erdőket világszerte. Az erdőknek igen fontos szerepe van a felmelegedésben: szenet tárolnak. Amikor az erdőket felégetik vagy kivágják, a raktározott szén felszabadul, és a légkörbe kerül – most minden évben az erdőirtás teszi ki a szén-dioxid kibocsátás 20%-át. Honlapunk több információval szolgál az erdőkről és a felmelegedésről.

 

 

 

46. Fontold meg a befektetéseid hatását. Ha befekteted a pénzed, meg kellene gondolni a befektetéseid és megtakarításaid hatását a globális felmelegedésre. Nézz utána, hogyan biztosíthatod, hogy a pénzed olyan vállalatokba, termékekbe és projectekbe fektessék, amelyek törődnek a globális felmelegedéssel kapcsolatos kérdésekkel. Néhány zöld befektetési lehetőség:

 

OTP Tiszta Energia Alap: https://www.otpbank.hu/OTP_ALAPKEZELO/hu/A_energia.jsp

 

OTP  Klímaváltozás Alap: https://www.otpbank.hu/OTP_ALAPKEZELO/hu/A_klimavaltozas.jsp

 

 

 

47. Tedd hűvössé a városod. Városok és államok világszerte lépéseket tesznek a globális felmelegedés megállítására innovatív közlekedési és energiatakarékossági rendelkezésekkel. Az USA-ban 194 város, ami több mint 40 millió embert jelent, tett fogadalmat az „U.S. Mayors Climate Protection Agreement” (az USA polgármesterek éghajlatvédő egyezménye) keretében. Hasonló kezdeményezések Európában:

 

Klímaszövetség: http://www.klimabuendnis.org

 

Helyi Környezetvédelmi Kezdeményezések Nemzetközi Tanácsa: http://www.iclei-europe.org/

 

 

 

48. Szólítsd fel a parlamentet cselekvésre. Az Országgyűlés az össze párt konszenzusával fogadta el a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát. Lépj kapcsolatba a képviselőddel, és szólítsd fel, hogy a szép szavak valódi tettekké változzanak.

 

 

 

49. Biztosítsd, hogy meghalljanak! Erősebb elkötelezettségre van szükség a kormány részéről a globális felmelegedés megállítására és megoldások kivitelezésére. Ez az elkötelezettség nem jön anélkül, hogy az állampolgárok jelentősen többet lobbizzanak új hathatós törvények beiktatásáért. Csatlakozz a globális felmelegedés elleni kampányokhoz, és különösen választások idején légy aktív.

 

 

 

50. Add tovább ezt a listát! Küldd el ezt a listát e-mail-ben a barátaidnak, és ha van blogod, akkor rakd fel a blogodra: minél több embert tudsz felvilágosítani, annál többet segítesz a bolygó megmentésében. (De légy szíves te magad is cselekedj!)

Idézet

És ha kevesebb húst eszel, egészségesebb leszel, csakúgy, mint a bolygó!

Dr. Rajendra Pachauri, az IPCC elnöke

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.

Ok