Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Hány életet lehetne megmenteni Angliában, ha csökkentenénk a húsfogyasztásunkat? Megdöbbentő 45 ezret, egy új tanulmány alapján. A tanulmány szerint – amit a Brit Szív Alapítvány egészség megőrzési kutatócsoportja készített az Oxfordi Egyetemen, a Föld Barátai (FoE) „Egészséges Bolygó és Táplálkozás” jelentéséhez – a heti kettő, vagy három alkalomnál nem gyakoribb húsfogyasztás évente 31 ezer korai halált előzne meg a szívinfarktus miatt, 9 ezret rák miatt, és 5 ezret agyvérzés miatt.

 

„Ez a tanulmány egyértelműen kimutatja a hús és tejtermék fogyasztás csökkentésének egészségügyi előnyeit Angliában, és ezt minden eddiginél átfogóbb módon számszerűsíti”, mondta Dr Mike Rayner, az Oxfordi Egyetem Közegészségügyi Tanszékéről.

 

Azon kívül, hogy enyhíti a hús és az állattartás termelésének környezeti hatását, e halálokok alapvető okának – a húsban gazdag étrendnek – a kezelése az NHS-nek (angol egészségügyi rendszer) 1,2 milliárd fontot takarítana meg… Ezek az eredmények azt sugallják, hogy az olyan kampányok, mint a Húsmentes Hétfő, a húsfogyasztás csökkentését hirdetve közegészségügyi feladatot látnak el. A Föld Barátai most mindenkit húsfogyasztásának csökkentésére bátorít…

 

A bolygó szintjén jelenleg négyszer annyi húst fogyasztunk, mint 1961-ben, a növekvő népesség, az emelkedő életszínvonal, és a nagyüzemi állattartás kialakulása miatt.

Idézet

Az állatok kérdését nem igazán látom külön kérdésnek. Mind annak az erőszaknak a részeként látom, ami egy olyan életmóddá vált, amit most mi mind elfogadunk.

Gary L. Francione, jogász professzor, Rutgers Egyetem, USA, Szerző & vegán

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok