Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Hány életet lehetne megmenteni Angliában, ha csökkentenénk a húsfogyasztásunkat? Megdöbbentő 45 ezret, egy új tanulmány alapján. A tanulmány szerint – amit a Brit Szív Alapítvány egészség megőrzési kutatócsoportja készített az Oxfordi Egyetemen, a Föld Barátai (FoE) „Egészséges Bolygó és Táplálkozás” jelentéséhez – a heti kettő, vagy három alkalomnál nem gyakoribb húsfogyasztás évente 31 ezer korai halált előzne meg a szívinfarktus miatt, 9 ezret rák miatt, és 5 ezret agyvérzés miatt.

 

„Ez a tanulmány egyértelműen kimutatja a hús és tejtermék fogyasztás csökkentésének egészségügyi előnyeit Angliában, és ezt minden eddiginél átfogóbb módon számszerűsíti”, mondta Dr Mike Rayner, az Oxfordi Egyetem Közegészségügyi Tanszékéről.

 

Azon kívül, hogy enyhíti a hús és az állattartás termelésének környezeti hatását, e halálokok alapvető okának – a húsban gazdag étrendnek – a kezelése az NHS-nek (angol egészségügyi rendszer) 1,2 milliárd fontot takarítana meg… Ezek az eredmények azt sugallják, hogy az olyan kampányok, mint a Húsmentes Hétfő, a húsfogyasztás csökkentését hirdetve közegészségügyi feladatot látnak el. A Föld Barátai most mindenkit húsfogyasztásának csökkentésére bátorít…

 

A bolygó szintjén jelenleg négyszer annyi húst fogyasztunk, mint 1961-ben, a növekvő népesség, az emelkedő életszínvonal, és a nagyüzemi állattartás kialakulása miatt.

Idézet

A globális felmelegedést övező tudományos bizonytalanság nem arról szól, hogy vajon ez zajlik-e, vagy emberi tevékenység okozza-e, sőt nem is arról, hogy túl sokba fog-e „kerülni”, hogy most törődjünk vele. Ez mind eldőlt. A kutatók most azon vitáznak, hogy nem túl késő-e megakadályozni a bolygó pusztulását, vagy még van egy kis időnk arra, hogy a globális felmelegedés legrosszabb hatásait megelőzzük.

John Atcheson, USA geofizikus

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok