Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Sok elektromos készülék akkor is áramot fogyaszt, amikor látszólag ki van kapcsolva. Honnan tudhatjuk, és mit tehetünk?

 Image

Az úgynevezett stand-by üzemmódban (készenléti üzemmód) a készülék áramot fogyaszt. A stand-by üzemmód garantálja, hogy a készülék mindig könnyen bekapcsolható legyen, például egy távkapcsoló segítségével. Sok készülék azonban szükségtelenül sok áramot fogyaszt stand-by üzemmódban, és annak ellenére is készenléti üzemmódban van, hogy hosszú ideig nem használjuk.
 
 

Sok elektromos készülék nem rendelkezik valódi kikapcsolóval. Bizonyos CD- és DVD-lejátszók akkor is áramot fogyasztanak, ha a készüléken lévő gombbal kikapcsoltuk. Egy ilyen kikapcsolt számítógép például néhány wattot is fogyaszthat. Ezen kívül áramot fogyaszthatnak a laptopok vagy LCD-monitorok külső tápegységei.

 

 

 

Ismerje fel a stand-by üzemmódot

 
 

Figyeljen az égő fényekre vagy a világító órákra. Ezek azt jelzik, hogy a készülék bekapcsolásra kész.

 
 

Ellenőrizze a készülék hőjét. Ha a készülék még a kikapcsolás után is sokáig meleg, áramot fogyaszt.

 
 

Hallgassa meg a készüléket. Ha a készülék a kikapcsolás után is sokáig zúg vagy csipog, továbbra is áramot fogyaszt.

 

 

 

Szüntesse meg a stand-by üzemmódot

 
 

Egyszerűen kapcsolja ki helyesen a készüléket. Ha sokáig nem használja, válassza el teljesen a villamosenergia-hálózattól. Így megszünteti a felesleges energiafogyasztást. A legjobb, ha már a vásárláskor ügyel arra, hogy a készülék valódi kikapcsolóval rendelkezzen.

 
 

Ha nincsen valódi kikapcsoló, húzza ki a hálózati csatlakozót. Kényelmesebb megoldás a kikapcsolható aljzat, amelynek segítségével teljesen elválaszthatja készülékét a hálózattól.

 
 

Útmutató található az elektromos készülékek stand-by fogyasztásáról az energia-címkén, amellyel a készülékeknek rendelkezniük kell az EU-ban.

 

 

 

(stromeffizienz.de)

Idézet

A személyes véleményem a vegetáriánusságról az, hogy szerintem ebbe az irányba kellene haladnunk.

Dr. James Hansen, a NASA klímakutatója

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok