Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Sok elektromos készülék akkor is áramot fogyaszt, amikor látszólag ki van kapcsolva. Honnan tudhatjuk, és mit tehetünk?

 Image

Az úgynevezett stand-by üzemmódban (készenléti üzemmód) a készülék áramot fogyaszt. A stand-by üzemmód garantálja, hogy a készülék mindig könnyen bekapcsolható legyen, például egy távkapcsoló segítségével. Sok készülék azonban szükségtelenül sok áramot fogyaszt stand-by üzemmódban, és annak ellenére is készenléti üzemmódban van, hogy hosszú ideig nem használjuk.
 
 

Sok elektromos készülék nem rendelkezik valódi kikapcsolóval. Bizonyos CD- és DVD-lejátszók akkor is áramot fogyasztanak, ha a készüléken lévő gombbal kikapcsoltuk. Egy ilyen kikapcsolt számítógép például néhány wattot is fogyaszthat. Ezen kívül áramot fogyaszthatnak a laptopok vagy LCD-monitorok külső tápegységei.

 

 

 

Ismerje fel a stand-by üzemmódot

 
 

Figyeljen az égő fényekre vagy a világító órákra. Ezek azt jelzik, hogy a készülék bekapcsolásra kész.

 
 

Ellenőrizze a készülék hőjét. Ha a készülék még a kikapcsolás után is sokáig meleg, áramot fogyaszt.

 
 

Hallgassa meg a készüléket. Ha a készülék a kikapcsolás után is sokáig zúg vagy csipog, továbbra is áramot fogyaszt.

 

 

 

Szüntesse meg a stand-by üzemmódot

 
 

Egyszerűen kapcsolja ki helyesen a készüléket. Ha sokáig nem használja, válassza el teljesen a villamosenergia-hálózattól. Így megszünteti a felesleges energiafogyasztást. A legjobb, ha már a vásárláskor ügyel arra, hogy a készülék valódi kikapcsolóval rendelkezzen.

 
 

Ha nincsen valódi kikapcsoló, húzza ki a hálózati csatlakozót. Kényelmesebb megoldás a kikapcsolható aljzat, amelynek segítségével teljesen elválaszthatja készülékét a hálózattól.

 
 

Útmutató található az elektromos készülékek stand-by fogyasztásáról az energia-címkén, amellyel a készülékeknek rendelkezniük kell az EU-ban.

 

 

 

(stromeffizienz.de)

Idézet

Olyan jégtáblák tűnnek el, amik 10 000 éven át ott voltak, a legutolsó jégkorszak vége óta, mert az éghajlat ennyivel vált melegebbé, és csupán az utóbbi 20 vagy 30 évben ennyivel vált melegebbé.

Dr. Ted Scambos, az USA Országos Hó és Jég Adatközpontjának (NSIDC) vezető kutatója a sarki olvadásról

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok