Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Néhány egyszerű ötlet az energia felhasználásunk csökkentésére a mindennapokban, a klímaváltozás elkerülésére

 
 
1. Szigeteld megfelelően a házad.

2. Tekerd lejjebb télen a fűtést.

3.Hőszabályozási igényeidet redőnyők fölszerelésével és nyáron fák vagy ponyvák árnyékával elégítsd ki.

4. Szigeteld a melegvíztartályt. Egy jól szigetelt hőtároló 10%-kal kevesebb energiát igényel.

5. Ha még olajjal fűtesz, gondold meg az átalakítását gázfűtésűre.  Ugyanannyi hőért a gázfűtés 40%-kal kevesebb szenet (szén-dioxidot) bocsájt ki, mint az olajfűtés.

6. Tartsd jól beállítva a kazánt. Így az akár 10-15%-kal kevesebb energiát használ.

7. Fontold meg hatékonyabb világítás használatát. Kaphatók kompakt fénycsövek, amik jók a normál izzók foglalatába és négyszer olyan hatékonyak, mint egy egyenértékű izzókörte, és 8-15-ször tartósabb azoknál. Becslések szerint egy fénycső élettartama alatt több mint 350 kg-mal képes csökkenteni egy széntüzelésű hőerőmű szén-dioxid kibocsájtását.

8. Kapcsold le a lámpát, ha nem használod. Egy 100 W-os izzó napi 24 órás égetése egy év alatt 800 kg szén-dioxid kibocsátást jelent egy hőerőműnél, ami körülbelül 4 %-a az ásványi tüzelőanyagok fogyasztásából keletkező szén-dioxid mennyiségnek, mint fő szénkibocsátónak.

9. Ingázáskor gondold meg nem jobb-e tömegközlekedési eszközzel, mint autóval. Jelenleg egy átlag amerikai autó 12 l benzint fogyaszt 100 km-en.  Érdekesség, hogy ha 100 km-enként csak 1 literrel nőne az átlag üzemanyag-hatékonyság ezeknél az autóknál, akkor az éves szén-dioxid kibocsátás körülbelül 3,3 millió tonnával csökkenne, ami hozzávetőlegesen két modern 450 MW-os hőerőmű bezárását tenné lehetővé.

10. Új háztartási gép vásárlásakor hasonlítsd össze az energiafogyasztásukat és próbálj olyat választani, ami a leghatékonyabb. Például egy amerikai kétajtós 500 l-es hűtő-mélyhűtő átlagos energiafogyasztása 1275 kWh évenként, de vannak már olyanok, amik csupán 650 kWh-t fogyasztanak évente, és készültek prototípusok, melyek még 500 kWh-nál is kevesebbet.
 
 
(www.dunakanyar.net)

Idézet

Az egész hús ciklus nagyon, nagyon intenzív a szén-dioxid kibocsátás szempontjából.

Dr. Rajendra Pachauri, a Béke Nobel-díjas IPCC vezetõje a hústermelésről

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok