Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Néhány egyszerű ötlet az energia felhasználásunk csökkentésére a mindennapokban, a klímaváltozás elkerülésére

 
 
1. Szigeteld megfelelően a házad.

2. Tekerd lejjebb télen a fűtést.

3.Hőszabályozási igényeidet redőnyők fölszerelésével és nyáron fák vagy ponyvák árnyékával elégítsd ki.

4. Szigeteld a melegvíztartályt. Egy jól szigetelt hőtároló 10%-kal kevesebb energiát igényel.

5. Ha még olajjal fűtesz, gondold meg az átalakítását gázfűtésűre.  Ugyanannyi hőért a gázfűtés 40%-kal kevesebb szenet (szén-dioxidot) bocsájt ki, mint az olajfűtés.

6. Tartsd jól beállítva a kazánt. Így az akár 10-15%-kal kevesebb energiát használ.

7. Fontold meg hatékonyabb világítás használatát. Kaphatók kompakt fénycsövek, amik jók a normál izzók foglalatába és négyszer olyan hatékonyak, mint egy egyenértékű izzókörte, és 8-15-ször tartósabb azoknál. Becslések szerint egy fénycső élettartama alatt több mint 350 kg-mal képes csökkenteni egy széntüzelésű hőerőmű szén-dioxid kibocsájtását.

8. Kapcsold le a lámpát, ha nem használod. Egy 100 W-os izzó napi 24 órás égetése egy év alatt 800 kg szén-dioxid kibocsátást jelent egy hőerőműnél, ami körülbelül 4 %-a az ásványi tüzelőanyagok fogyasztásából keletkező szén-dioxid mennyiségnek, mint fő szénkibocsátónak.

9. Ingázáskor gondold meg nem jobb-e tömegközlekedési eszközzel, mint autóval. Jelenleg egy átlag amerikai autó 12 l benzint fogyaszt 100 km-en.  Érdekesség, hogy ha 100 km-enként csak 1 literrel nőne az átlag üzemanyag-hatékonyság ezeknél az autóknál, akkor az éves szén-dioxid kibocsátás körülbelül 3,3 millió tonnával csökkenne, ami hozzávetőlegesen két modern 450 MW-os hőerőmű bezárását tenné lehetővé.

10. Új háztartási gép vásárlásakor hasonlítsd össze az energiafogyasztásukat és próbálj olyat választani, ami a leghatékonyabb. Például egy amerikai kétajtós 500 l-es hűtő-mélyhűtő átlagos energiafogyasztása 1275 kWh évenként, de vannak már olyanok, amik csupán 650 kWh-t fogyasztanak évente, és készültek prototípusok, melyek még 500 kWh-nál is kevesebbet.
 
 
(www.dunakanyar.net)

Idézet

Minden csapás, ami megtörtént szerte a világon, az persze összefügg az emberi kegyetlenséggel a lakótársak iránt.

Ching Hai Legfelsőbb Mester az állatokkal szembeni kegyetlenség hatásáról

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok