Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A Greenpeace és más környezetvédő csoportok szervezték azt a menetet, ami egy tisztességes és fenntartható klímapolitikát követelve vonult végig vasárnap az esőtől áztatott holland fővárosban. A vonulók arra akarják rákényszeríteni a holland kormányt, hogy tegyen többet, és cselekedjen hatékonyabban a klímaváltozás megállításáért.

Ez volt az első ilyen menet Hollandiában, és a nagy esőzés dacára is mintegy 40 ezer embert vett részt a felvonuláson. Hollandia különösen érintett a globális felmelegedés kérdésében, mivel az ország egy jelentős része tengerszint alatt fekszik, és az országot a klímaváltozás előrehaladtával az Északi-tenger szintemelkedése fenyegeti. 

Februárban egyik nap - belga társaikat követve - 15 ezer holland diák maradt távol az iskolától, és vett helyette részt egy ifjúsági klímavonuláson, ezzel jelezve, hogy többet várnak a politikusoktól annak érdekében, hogy megmentsék az ő jövőjüket. 

"Elegünk van a homályos ígéretekből, konkrét intézkedéseket követelünk" - hangoztatta az eseményt szervező Föld Barátai nevű nemzetközi környezetvédelmi hálózat hollandiai ága.

A fő követelés akként szólt, hogy a kormánynak intenzívebben kéne fellépnie zöld ügyekben: így például számon kérni azokat a vállalatokat és magánszemélyeket, amelyek és akik nem tesznek eleget a környezet fenntarthatóságáért; hatékonyabban kéne elosztani a kabinetnek a klímaváltozásra félretett költségvetési pénzeket, és többet is kellene áldoznia a büdzséből ezekre az ügyekre. 

A tüntetők azt is elvárják a kormánytól, hogy gyakoroljon nagyobb nyomást azokra az országokra, amelyek nem veszik komolyan a 2015-ös párizsi klímaegyezményben foglalt elvárásokat és követeléseket. 

A klímaegyezmény legfontosabb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsa a globális hőmérséklet-emelkedést.

 

Forrás:

Idézet

Nincs rá garancia, hogy az emberi civilizáció fenn tud maradni.

Ken Livingstone, London volt polgármestere

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok