Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Barack Obama egy 1953-as törvényre hivatkozva véglegesen betiltotta az olajfúrásokat az Északi-sarkkör Egyesült Államokhoz tartozó részén, továbbá egyes északi, az Atlanti-óceánhoz tartozó vizeken.

Az amerikai elnök ezzel a kommentárok szerint utódjától, Donald Trumptól akarja megvédeni a sarkvidék környezetét. Trump ugyanis az olajipar nagy támogatója, kormányába már több olajlobbistát és olajipari vezetőt jelölt. Környezetvédők pedig attól tartanak, hogy hatalomra lépésével jelentős és visszafordíthatatlan károkat okoz majd azzal, hogy támogatja a környezetszennyező energiatermelést (az olaj mellett a szenet is).


Orosz fúrórtorony a sarkvidéken
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

A dolog aktualitása emellett az is, hogy az idén minden eddiginél melegebb van az Arktiszon, és rendkívüli módon visszaolvadt a jégtakaró.

Obama a lépést Kanadával együtt jelentette be, mindkét észak-amerikai ország beszünteti a fúrásokat. Ugyanakkor Kanada ötévente felülvizsgálja majd a döntést, Obama viszont azt hangsúlyozta, hogy az ő rendelkezése örökre szól. Ennek jogi hátterét egy 1953-as törvény adja, amely felhatalmazza az elnököt, hogy határozatlan időre megtiltsa a tengeri erőforrások kitermelésére vonatkozó koncessziók kiadását. 

Az első kommentárok szerint ez azt jelenti, hogy ha Trump megpróbálná eltörölni Obama lépést, azt bíróságon lehetne megtámadni, miután egyes jogi vélemények szerint nem visszafordítható az elnöki döntés. Mások azonban úgy vélik, nincs olyan, hogy örökre betilthatná a kitermelést az elnök, tehát felülírható a dolog.

Bár lehet, hogy a közeljövőben erősebb érv lesz a fúrások ellen, hogy igazából a mostani alacsony olajárak mellett messze nem éri meg a sarkköri olajtermelés, a megtérüléshez ugyanis minimum 70-80 dolláros hordónkénti olajár kellene. Ettől függetlenül az oroszok lázasan fúrnak a sarkkörön belül is, mert a többi tartalékuk már nagyon fogyóban van, és kénytelenek előre menekülni. Tehát Obama lépése azért az egész világot nem fogja tudni megmenteni.

 

Forrás:

Idézet

Választanunk kell. Kitarthatunk a megszokott viselkedés mellett, és nézzük, ahogy a gazdaságunk zsugorodik és a civilizációnk felbomlik, vagy elfogadhatjuk a B tervet, és lehetünk az a nemzedék, amelyik mozgósít a civilizáció megmentésére. A mi nemzedékünk fogja meghozni a döntést, de ez a földi életre az összes utánunk jövő nemzedék számára hatással lesz.

Lester R. Brown, az Earth Policy Institute elnöke

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok