Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Megépült Románia legnagyobb szélerőmű-parkja

A Cseh Energetikai Művek (CEZ) megépítette a Románia dél-keleti részére tervezett szélenergia-parkjának egy részét, miután befejezte hetven szélturbina működésbe helyezésének az előkészítését.

A Ziarul Financiar című román gazdasági napilap szerdán a cseh energetikai céget idézte, amely arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy Fantanele községben felállított 70 szélturbinát, amelyek részei az összesen 600 megawatt kapacitásúra tervezett szélenergia-parkjuknak. A lap szerint ez a kapacitás a cernavodai atomerőmű egyik reaktorának a teljesítményével vetekszik. Románia legnagyobb szárazföldi szélenergia-parkja 1,1 milliárd euró értékű beruházás nyomán jön létre. A CEZ a dél-kelet romániai Dobrudzsában (Dobrogea) kezdte el az építkezést, hiszen ez a régió Európa egyik legelőnyösebb helyének számít a szélenergia hasznosítása szempontjából. A cseh vállalatnak már csak a román állami Transelectricatól kell engedélyt szereznie ahhoz, hogy a turbinákat rákapcsolják az országos villamos hálózatra. Ha ez megtörténik, akkor a CEZ 120 ezer háztartást lesz képes ellátni árammal a hetven turbina működtetésével. A csehek őszig mintegy 70 további szélturbina felállítását tervezik.

Idézet

Ha mind, emberi lények vegetáriánussá válunk, akkor egyáltalán nincs szükségünk a földönkívüliekre. Felül fogjuk múlni őket.

Ching Hai Legfelsőbb Mester a bolygó megmentéséről

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok