Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A Marokkóban épült erőmű ráadásul még csak az első állomása egy 4 fázisból álló projektnek – az építés pedig a régiónak is jót tett, 2000 munkahely keletkezett.

Az Ouarzazate-ban található NUR 1. az első a NUR-projekt négy tervezett fázisából, amellyel Marokkó csökkenteni kívánja óriási energiafüggőségét. Az észak-afrikai ország a közelmúltig a felhasznált villamos energia 94 százalékát importálta. A NUR egyesben félmillió tükröt állítottak fel 450 hektáron, amelyek 160 megawatt energiát termelnek. A marokkói Napenergia Ügynökség fejlesztette ki az erőműben használatos technológiát – írja az Euronews.

"A működési elv lényege, hogy a tükrökkel a napsugarakat egy hővezető folyadékkal teli csőre irányítjuk, a felhevült folyadékkal egy hőcserélő rendszerben vizet forralunk és gőzt fejlesztünk, a gőzzel egy turbinát hajtunk meg, amely elektromos áramot termel, amit a nemzeti hálózatba táplálunk be" – mondta Jusszef Sztitu, a naperőmű szenior mérnöke.

A naperőmű 2016 februárjában indult el. Az új technológiák gyakorlati alkalmazása, a széles körű eszközbeszerzések, a nemzetközi nagyvállalatokkal való együttműködés komoly kihívások elé állították a marokkói mérnököket. A projekt több mint 30 százalékát helyi vállalkozások valósították meg.

A NUR projekt második és harmadik fázisa építés alatt áll. 2017-re lesznek kész, az egyik 200, a másik 150 megawatt elektromos energiát termel, és nyolc órányi hőtároló-kapacitással rendelkeznek majd.

A naperőmű jelentősen hozzájárult a régió infrastruktúrájának fejlesztéséhez és a munkanélküliség csökkentéséhez. Az építés során például 2000 munkahely keletkezett. A NUR-hoz hasonló projektek segítenek elérni Marokkó ambíciózus célkitűzését, hogy 2020-ra az energiaszükségleteinek 42 százalékát megújuló forrásokból fedezze.

 

(forrás: HVG.hu, 2016. október. 31.

Idézet

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok