Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Budapest belső kerületeiben várakoznak azok a Volkswagen kisautók, amelyekkel ma berobban a köztudatba az első, nagyközönségnek szánt autómegosztó szolgáltatás Magyarországon. A Greengo független vállalkozás, de nagyon hasonlóan működik mint a bérbringa-rendszer. Nem drága annak, aki okosan használja, illetve tudja, mennyibe kerül havonta valójában bármilyen saját autó fenntartása. Kipróbáltuk!

 

Több mint egy éve nagyon érdekes cikket írt a Totalcarra a Kiszámoló blog, amelyből bárki megtudhatta, hogy pontosan mennyit költ havonta a saját autójára. A cikkbe épített kalkulátor a vételárával és az értékcsökkenéssel, a közterhekkel, az üzemanyagköltséggel, illetve a karbantartások árával számol, vagyis mindent figyelembe vesz. Így derülhet ki hogy valójában nehezen úszható meg havi 35 ezer forint alatt az autózás. A Greengo saját autó helyett mostantól pofonegyszerű villanyautó-bérlési lehetőséget kínál. Íme az első tapasztalataink: 

A greengózáshoz használt Volkswagen e-Up villanyautóról két éve részletes tesztet közölt a Totalcar.

Leginkább annak érdemes a szolgáltatást igénybe venni, aki a városban akar gyorsan és kényelmesen eljutni valahová, de nincs kedve a saját kocsijával bajlódni, parkolni.

Az egyszeri regisztráció után elegendő az iPhone-ra és Androidra már letölthető okostelefonos alkalmazásban megnézni, merre van a legközelebbi autó. A mobil az összes, éppen használaton kívüli GreenGo helyzetét megmutatja.

A regisztráció során kapott 5 jegyű PIN kódot kell a kiválasztott kocsinál megadni, majd az e-autó szélvédője alatti négyszámjegyű kódot beírni a mobilba. Az ajtó nyílik, slusszkulcs a kesztyűtartóban, indulhatunk.

Bármelyik, akár fizetős közterületi – nem magán – parkolóban díjfizetés nélkül ott lehet hagyni a kocsit, amikor megérkezünk. Az elektromos autó maximális hatótávolsága 100-130 kilométer, de hogy éppen mennyi szufla van benne, az még a foglalás-beülés előtt kiderül az okostelefonon.

Az egyszeri regisztráció (melynek díját részben le lehet autózni) után a díja 65 Ft percenként, ami az üzemeltető tesztjei szerint olcsóbb – alkalmanként jóval olcsóbb – lehet a taxinál. És mennyivel tisztább.


forrás:

 

Idézet

Nagyon komolyan úgy tekinthetünk a folyamatra, mint egy olyan közelgő válaszra , mely egyszerűen lerázza magáról az irritáló élősködőket, azaz minket, embereket. Vagy legalábbis lecsökkenti a létszámunkat.

James Lovelock, a Gaia-elmélet megalkotója a klímaváltozásról

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok