Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A nyugat nagyüzemi termelése és óriási húsfogyasztása komoly szerepet játszik a globális felmelegedésben.

A növény alapú étrendre való áttéréssel lényeges változásokat tudnánk hozni a klímaváltozás lassulásának érdekében - írja a BBC.

A tudósok nem azt mondják, hogy mindenkinek vegetáriánusnak vagy vegánnak kellene lennie, de hangsúlyozzák: ha az emberek kevesebb húst ennének, több ételt tudnánk előállítani, miközben kevesebb termőföldet vennénk igénybe.

Van, ahol az emberek nem tudják kizárni a húst az étrendjükből, de nyugaton túl sokat esznek belőle

- nyilatkozta Pete Smith, az Aberdeen-i Egyetem egyik környezetmérnöke.

Miközben a Föld szárazföldi felszínének kihasználása szerves részét képezi társadalmunk és a világgazdaság működésének, addig tagadhatatlan, hogy ezzel egy időben komoly módon változtatjuk meg környezetünket az üvegházhatású gázok levegőbe kerülésével. A klímaváltozással azonban a világ élelmiszerkészletei is komoly veszélybe kerülnek, hiszen a növekvő hőmérséklet és a megváltozott időjárási viszonyok hatással vannak a termés- és állatállományokra is.

Az élelmiszerelőállítás ezen kívül csökkenthető lenne, ha kevesebb ételt pazarolnánk és a maradékokat állati takarmányként hasznosítanánk vagy adott esetben odaadnánk segélyszervezeteken keresztül a rászorulóknak.

A talaj komolyabb szereppel bír, mint gondolnánk

Sokan nem tudják, de a nagyterületű növénytermesztés is rossz hatással van a klímaváltozásra. A növények a levegőből kiszűrt szén-dioxidot a talajban raktározzák el, de a termőföldek kialakítása során történő erdőírtások és a rossz termelési módszerek miatt a föld sérül, így a szén-dioxid visszakerül a levegőbe.

Egyértelmű, hogy a gazdálkodást és táplálkozásunkat megváltoztatni nehéz feladat lenne, de a kutatók továbbra is azt mondják, hogy több zöldséget és kevesebb húst kellene fogyasztanunk, miközben változtatunk termelési szokásainkon és jobban odafigyelünk erdőink épségére.

 

Forrás:

Idézet

Ha megnézed a klímaváltozás hatását a vízre, emberi egészségre, mezőgazdaságra, ökoszisztémákra, tényleg olyan sávba jutunk, ahol ezek a hatások nagyon súlyosakká válnak , még 1-1,5oC-os hőmérséklet emelkedéssel is.

Dr. Rajendra Pachauri, a Béke Nobel-díjas IPCC vezetője

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok