Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A klímaszakértő az étrend gyökeres változását sürgeti... Tartsunk hetente egy húsmentes napot, ha személyes és hatékony áldozatot akarunk hozni, ami segíthet a klímaváltozás megoldásában – mondta a világ vezető globális felmelegedési szaktekintélye a The Observer-nek.

 

Dr Rajendra Pachauri, az ENSZ tavaly megosztott Nobel Békedíjjal kitüntetett Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének elnöke szerint azután folytatnunk kellene, hogy a húsfogyasztásunkat még tovább csökkentsük. Észrevétele a testület eddigi legvitatottabb ajánlása arról, hogy az egyének hogyan segíthetnek a globális felmelegedés megoldásában.

Pachauri, akit múlt héten egy második hatéves időszakra újraválasztottak a testület elnökeként, azt mondja, hogy az étrendi változás a szarvasmarha és egyéb állatok tartásával járó óriási üvegházgáz kibocsátás, és egyéb környezeti problémák miatt fontos, mint amilyen az élőhelyek pusztulása. Mint mondja, az étkezési szokások megváltoztatása viszonylag egyszerű a közlekedési módok változtatásához képest.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslése szerint a hústermelés felelős a globális üvegházgáz kibocsátás közel ötödéért...

'A cselekvés azonnali jellege, és a rövid idő alatt elérhető csökkentések szempontjából egyértelműen ez a legvonzóbb lehetőség,' mondta Pachauri. Mondj le a húsról eleinte [hetente] egy napra, és onnan csökkentsd', mondta az indiai vegetáriánus közgazdász. Azonban azt is hangsúlyozta, hogy más életmódbeli változások segítenének a klímaváltozás elleni küzdelemben. 'Ezt akarom kiemelni: tényleg csökkenést kell elérnünk a gazdaság minden ágazatában.'...

 

(Juliette Jowit, The Guardian, The Observer, 2008. szeptember 7.)

Idézet

Szeresd felebarátodat, szeress mindenki mást, szeresd az állatokat. Amikor szeretünk, akkor nem ártunk, amikor szeretünk, akkor nem gyilkolunk. ... Az egyetlen egyszerű megoldás a Szeretet, ez minden.

Ching Hai Legfelsőbb Mester az egyetlen, egyszerű megoldásról

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok