Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Október 1. a Vegetáriánus Világnap, és a Vegetáriánus Világhét kezdete. Ghent belga város kezdeményezése, a heti egy vegetáriánus nap bevezetése egyre nagyobb lelkesedésre talál mind belföldön, mind külföldön. Ezen a napon a belga EVA vegetáriánus szervezet izgalmas új Vega Nap kezdeményezéseket és közleményeket tesz közzé.

 

Csütörtök Vega Nap Ghent városi iskoláiban

Májusban Ghent városa csütörtököt hivatalosan vegetáriánus nappá nyilvánította. Ettől a héttől kezdve a város 35 iskolája (ami 11000 diákot jelent) fog ebben részt venni. A diákoknak csütörtökön vegetáriánus ebédet fognak felszolgálni, az év minden hetében. Ez érinti a napközi otthonokat, az iskola előkészítőket, általános iskolákat, és még a hotel iskolát is. A tanárok oktatóanyagot kapnak, és fejlesztés alatt áll a diákoknak szánt oktatócsomag. A kampány arca a diákok előtt Piroska, aki így kiált fel, „hála Istennek, csütörtök van”, mivel a nagy, gonosz farkas répát eszik.

 

Csütörtök Vega Nap Hasseltben

Hasselt a második belga város, amelyik bevezeti a heti vega napot. Toon Hermans egészségügyi tanácstag már bizonyos a kampány előnyeit tekintve. Hasselt éttermei már megkapták a „Vega a szakácsoknak” brosúrát, és a városnak mind a 40 ezer családja postán fog kapni egy ingyenes vegetáriánus receptkönyvecskét.

 

Csütörtök Vega Nap Mechelenben

Mechelen városi tanácsa szeptember 25-én jelentette be, hogy készek támogatni a Csütörtök Vega Nap kampányt. Fenntarthatósági hivataluk kapta a megbízást, hogy dolgozzon ki egy projektet a polgárok tájékoztatására, a kevesebb húsevés előnyeiről.

 

Csütörtök Vega Nap Antwerpenben

Antwerpen városa részt fog venni a Vegetáriánus Világnapon, és az évenkénti energia és környezet hónap során reflektorfénybe állítja a vegetáriánusságot. A helyi kampány beszélgetésekből, vegetáriánus tanfolyamokból, és 15 étteremben vegetáriánus különlegességekből áll.

 

Csütörtök Vega Nap az Ikeában

A ghenti Ikeában különleges figyelemmel és törődéssel fogják követni a Vega menüt. A fogyasztók táblákon és kivetítőkön kapnak majd tájékoztatást, és vegetáriánus szakácskönyvet nyerhetnek.

 

Vega Nap Sao Pauloban

Még Sao Paulo (Brazília) is ihletet merített Ghent példájából, és október 1-jén fogják elkezdeni a hetenkénti vega nap kampányukat (hétfői napokra). Más városok és szervezetek meg fogják vizsgálni az elképzelést, és eközben az EVA nemzetközi forrásokból folyamatosan kap információt kérő kérdéseket.

 

A hetenkénti vega nap a legjobb lépés világunk egyik legnagyobb problémájának megoldása felé. Az állattartó ágazat felelős a globális üvegházgáz kibocsátás 18%-áért, és a sok húsfogyasztás növeli a rák, cukorbetegség, elhízás és szívbetegség kockázatát. Évente 60 milliárd állatot ölnek meg táplálék céljából, és a gabona 40%-át az állatállománnyal etetik fel. Egy kilogramm marhahús előállítása 15 ezer liter vizet igényel. Azok közül, amiket egy fogyasztó egy jobb világért tehet, semminek sincs olyan nagy hatása, mint a kevesebb húsevésnek.

 

(Info: Tobias Leenaert, EVA [Ethical Vegetarian Alternative], 2009. október 1.)

Idézet

Ez a mi kis bolygónk nem egy játék tegnapról.

Mohandas Gandhi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok