Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Portland az USA Oregon államában úttörő szerepet vállal a vega fenntarthatóságban. Portland városát régóta példának tekintik a környezetvédelmi intézkedések terén, az energiatakarékos épületektől kezdve az élelmiszereken át a mezőgazdaságig.

Steve Cohen – Igazgató, Portland város Tervezési és Fenntarthatósági Hivatala, Élelmiszerpolitika és Programok (vegetáriánus): Valójában mi voltunk az első város, amelyiknek volt klímaváltozási terve, már régen, 1993-ban, és csupán frissítettük ezt a tervet tavaly, 2009-ben.

Narrátor: Portland polgárai is azt mondják, hogy a fenntarthatóság is kultúrájuknak egy ismert része.

Leslie Pol-kosbau – képviselő, Portland, Parkok és Felüdülési Közösségi Kertek Programja: Én képviselem a portlandi Parkok és Felüdülési Közösségi Kertek Programot, ami 35 éve biztosít a városban közösségi kert területeket. Portland polgárai azt akarták, hogy indítsunk egy programot, ami lehetővé teszi, hogy használhassák a földet, és egész évben ezt csinálhassák.

Narrátor: Mr. Steve Cohen, Portland város Tervezési és Fenntarthatósági Hivatalának Élelmiszerpolitika és Programok igazgatója az első USA városi köztisztviselő ezzel a beosztással. Pozíciójának létrehozása azt tükrözi, hogy a város az élelmiszerpolitika és a környezetvédelem, illetve klímaváltozás kapcsolatát illetően is az élvonalban van. A Városháza nemrég tartott egy nyilvános beszélgetést „Éghajlat és táplálkozási döntések” címmel. Ezen Mr. Cohen mellett részt vett Anna Lappé, az „Étrend egy forró bolygóért” (Diet for a Hot Planet) című bestseller könyv szerzője is, hogy keressék az élelmiszerekből származó üvegházgáz kibocsátások csökkentésének módjait. Ezt egy közösségi zöldségeskert újbóli dedikációja követte, amit a szintén régóta vegetáriánus Mr. Cohen vezetett.

Steve Cohen: 1972-ben olvastam Francis Moore Lappé könyvét, „Étrend egy kis bolygó számára” (Diet for a Small Planet), és nekem teljesen logikusnak tűnt. Hogy itt vannak nekünk ezek az állatok, amelyek valójában élelmiszerüzemek rükvercben: beléjük nyomatod ezt az összes gabonát, és visszakapsz 1 kilót minden 20 kiló után, amit beléjük teszel. Nem láttam értelmét, vegetáriánus lettem, és ennyi történt.

Narrátor: Portland városa remek rajtot vett – ismert a vegetáriánus étrend, mint a klímaváltozás kulcs megoldása; 35 közösségi zöldségeskertje van; és a várost Amerika 1. számú vegetáriánus-barát nagyvárosának rangsorolta a PETA (Emberek az állatokkal való etikus bánásmódért). Sőt, 2010 áprilisában a The Oregonian, Portland és az USA északnyugati részének legnagyobb napilapja  az Oregonlive.com oldalon havonta kétszer jelentkező rovatot indított „Vegánná válás” címmel, ami recepteket és egyéb ötleteket mutat be a vegán életmód élvezetéről Portlandban.

Bravó Portland, és köszönjük Mr. Cohen-nek, a város közigazgatásának és a polgártársaknak, vezető szerepükért az élelmiszer és a környezet területén. Azt kívánjuk, hogy az Önök városa és szerte a világon más városok tovább segítsék a vega irányzatot, egy valóban fenntartható életmódért.

(Supreme Master Television 2010. május 10.)

Idézet

A stabilitás határán a rendszer nem lépésről lépésre változik tovább, hanem ugrásszerűen...  Csak azt lehet mondani, hogy így nem megy tovább. A rendszer tehát vagy összeomlik, vagy pedig alapvetően megváltozik.

László Ervin, a Római Klub alapító tagja

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok