Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Korábban felvetõdött néhány tudósban, hogy talán mégsem a környezetszennyezés okozza a globális klímaválozást, hanem inkább a forró napszelek. Néhány grafikon összehasonlításával kiderült, hogy szó sincs ilyesmirõl, az ember felelõssége egyértelmû.

 

Néhányan úgy hiszik, hogy nem is az emberiség, hanem a piszokul forró Nap tevékenysége okozza a globális felmelegedést, vagy legalábbis nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz. Egy új tanulmány azonban arra a következtetésre jutott, hogy nem a Nap aktivitása okozza a modernkori felmelegedést. A legutóbbi húsz évben ugyanis a Nap aktivitása csökkent, a Földön mégis nõtt az átlaghõmérséklet.

 

Egy pillanatig sem tagadják a tanulmány szerzõi, hogy a múltban a kozmikus sugárzásnak valóban nagy hatása volt a felmelegedésre, ma azonban már nem így van, és ezzel le is lehet zárni a vitát, mondja Mike Lockwood, a brit Rutherford-Appleton laboratórium munkatársa, aki a svájci World Radiation Centerben dolgozó Claus Froehlich segítségével írta meg az elemzést.

 

Lockwood azért vágott bele a munkába, mert 2007. elején az egyik népszerû brit tévécsatornán leadtak egy dokumentumfilmet, amely a kozmikus sugárzás hatásáról szólt, és a globális felmelegedést átverésként állította be. A mûsorban azonban – nyilván véletlenül – figyelmen kívül hagyták a kevésbé szimpatikus adatokat. Az utolsó említett adat 1980-as volt, és ezt követõen egészen másképp kezdtek alakulni a dolgok.

 

Eltérõ adatok 

A tudósok megnézték az elmúlt negyven év adatait a Nap aktivitásáról és a kozmikus sugárzásról, majd összehasonlították a grafikonokat a globális felszíni átlaghõmérséklet változását ábrázoló görbével. Ez idõszak alatt körülbelül 0,4 Celsius--fokot nõtt a hõmérséklet.

 

Tudni kell, hogy a Nap aktivitása nagyjából tizenegy éves ciklusban váltakozik, és hogy a huszadik században végig kicsit nõtt a nap aktivitása. 1985 körül azonban a trend megfordult, és a Nap aktivitása csökkenni kezdett, ugyanakkor a földi hõmérséklet tovább nõtt, legalább olyan gyorsan, ha nem gyorsabban, mint elõtte. Tehát ebben a periódusban biztosan nem a Nap okozta a felmelegedést.

 

ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottsága, az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) februárban kiadott jelentése szerint az üvegházhatást okozó gázok tizenháromszor nagyobb szerepet játszanak a felmelegedésben, mint a Nap tevékenysége. A szervezetet azonban sokan bírálták amiatt, hogy nem veszi figyelembe a kozmikus sugárzás elméletét, amelyet Henrik Svensmark és Eigil Friis-Christensen, a dán nemzeti ûrközpont munkatársai dolgoztak ki.

 

Eszerint a kozmikus sugárzás apró részecskéket termel, amelyek segítik a felhõképzõdést. Összességében a felhõk hûtik a Földet, de a nagyobb naptevékenység periódusaiban a Nap erõs mágneses mezeje blokkolja a kozmikus sugárzást, emiatt csökken a felhõképzõdés, tehát a Föld ilyenkor felmelegszik. Lockwood szerint elemzése félresöpri ezt az elméletet.

 

(index.hu)

Idézet

Ha mindenki vegetáriánussá válna, fizikai értelemben a mérgező gázok legalább 50%-al lecsökkennének! ... Számításom szerint a globális felmelegedés 80%-át meg tudjuk állítani.

Ching Hai Legfelsőbb Mester a klímaváltozás megoldásáról

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok