Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Egy új jelentés kijózanító olvasmányt nyújt, bizonyítva a tányérunkon lévő hús és a környezet pusztulása közti közvetlen kapcsolatot.

 

A Föld Barátai (Friends of the Earth, FoE) jelentése szerint tavaly az Angliába irányuló húsexport Nagy-London területének kétszeresével egyező méretű brazil esőerdő és szavanna elvesztését okozta. A jelentés – From Forest to Fork: the UK’s contribution to deforestation in Brazil – feltárja, hogy a brazil marhahús és a hazai nagyüzemi telepeken tartott állatok takarmányozására használt brazil szója importja 2009-ben 3160 négyzetkilométernyi erdő kiirtásával járt…

 

„Ugyanakkor, amikor a világ vezetői azért találkoznak, hogy megvitassák az erdőirtás megállításának mikéntjét, az angol kormány az adófizetők pénzének millióival támogatja a kárt okozó állattartó telepeket, és a lakosságot tudtán kívül egy olyan élelmezési rendszerben tartja fogva, ami tönkreteszi a brazíliai élővilágot és esőerdőt”, mondja Vicki Hird, a FoE élelmiszer szakértője. A szervezet szerint az állattartó telepeket gyakorlatilag az angol adófizetők támogatják, évente 700 millió fontos összeggel.

 

A „From forest to fork” jelentés a marhalegeltetést és takarménytermesztést szolgáló erdőirtáson kívül feltárja azt a növekvő nyomást is, ami alatt a brazil környezet és emberek állnak, hogy eleget tegyenek a marhahús, szója és cukornád iránti növekvő igénynek.

 

A Föld Barátai felszólítja a kormányt, hogy terjessze be a Fenntartható Állattartási Törvényt, hogy ezáltal csökkentse az angolok hús és tejtermék fogyasztásának hatását más országokra.

 

További információért kattints ide: www.jointheMOOvement.com  (2010. október 18., www.supportmfm.org)

Idézet

Kérem, egyenek kevesebb húst – a hús nagyon szénigényes árucikk.

Rajendra Pachauri, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) vezetõje

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok