Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Ha az éghajlati katasztrófákat el akarjuk kerülni, a légköri szén-dioxidot (CO2) a már ma létező szint alá kell csökkenteni, egy 10 amerikai, angol és francia kutatóból álló csoport új tanulmánya szerint.

 

A szerzők, köztük két tudós a Yale-ről, azt állítják, hogy egy ahhoz hasonló bolygó fenntartásához, mint amin a civilizáció kifejlődött, az optimális CO2 szintnek 350 ppm-nél kevesebbnek kellene lennie. Ez drámai változás a korábbi tanulmányokhoz képest, amelyek CO2-ra nézve a veszélyzónát 450 ppm-re, vagy annál magasabbra valószínűsítették. A légköri CO2 jelenleg 385 ppm (részecske a millióból), és évente kb. 2 ppm-mel nő a fosszilis üzemanyagok (szén, olaj, gáz), és az erdők égetéséből adódóan.

„Ez a munka, és egyéb friss publikációk azt sugallják, hogy olyan CO2 szintet értünk el, ami veszélyezteti a sarki jégtakarók stabilitását”, mondta Mark Pagani, a cikk egyik szerzője, a Yale Egyetem geológia és geofizika professzora. „Szegényes a tudásunk arról, milyen gyorsan fog erre a jégtakaró és a tengerszint reagálni, de a katasztrófa lehetséges méretét tekintve azt hiszem jobb, ha ezt nem tanuljuk meg a saját bőrünkön.”

A kijelentés a Föld klímatörténetére, és a folyamatban lévő változásra vonatkozó javított adatokon alapul, különösen a sarki területeket illetően. A szerzők bizonyítékként a Föld CO2 változásokra adott korábbi reakcióját használták, frissebb klímaváltozási mintázatokkal együtt, annak kimutatására, hogy a légköri CO2 már belépett a veszélyzónába.

A tanulmány szerint a kőszén a légköri CO2 legnagyobb forrása, és ennek a megszüntetése lenne a legpraktikusabb. Az olajtartalékok talán már félig kimerültek, a még fel nem fedezett lelőhelyek méretétől függően, és még nem praktikus a járművek kipufogójából a CO2 csapdába ejtése, azon a módon, ahogy azt meg lehet tenni a széntüzelésű üzemekkel - jegyzik meg a kutatók. Kőszénből viszont nagy tartalékok vannak, és a kutatók összegzése szerint „az egyetlen reális mód a CO2 kibocsátás éles csökkentésére a szén fokozatos kivonása, azoknak a kivételével, ahol a CO2-t felfogják és elkülönítik.

Modelljükben a 2010 és 2030 között megszüntetett kőszén kibocsátások mellett a légköri CO2 400-425 ppm között érne el csúcspontot, és aztán lassan csökken. A szerzők szerint az elért CO2 csúcs szintje az olaj és gáztartalék becslések pontosságától, és attól függ, hogy a legnehezebben kivonható olajat és gázt a föld alatt hagyják-e.

A szerzők azt mondják, hogy a leromlott területek újraerdősítése és jobb mezőgazdasági módszerek alkalmazása, amik visszatartják a szenet a talajban, akár 50 ppm-mel is csökkenthetik a légköri CO2 szintet. Továbbá elvetik a „geo-engineering" megoldások ötletét, megjegyezve, hogy 50 ppm CO2 mesterséges eltávolítása a levegőből kb. 20 billió dollárba kerülne.

Miközben megjegyzik, hogy a túljutás a fosszilis üzemanyagok korszakán herkulesi feladat, megállapítják, hogy ez megvalósítható, amikor összevetjük azokkal az erőfeszítésekkel, amik a II. világháborúval jártak, és „a legnagyobb veszély a tovább folytatódó tagadás és elutasítás, ami a tragikus következményeket elkerülhetetlenné teheti.”

„Ennek a következtetésnek van egy napos oldala”, mondja James Hansen, a cikk első szerzője a Columbia Egyetemről: „az alacsonyabb CO2 szinthez vezető utat követve csökkenthetünk egy csomó olyan gondot, amelyek kezdenek elkerülhetetlennek tűnni, mint a viharok megnövekedett gyakorisága, a kiterjedt sivatagosodás, a korallzátonyok és a hegyi gleccserek eltűnése, amik emberek százmillióinak biztosítják a vizet.”...

A cikk teljes angol változata itt olvasható: www.sciencedaily.com

Idézet

A sarkkörre úgy tekinthetünk, mint az északi félgömb klímarendszerének hűtőgépére. Amit a tengeri jég eltávolításával csinálunk, az gyökeresen megváltoztatja a hűtőgép működését.

Dr. Mark Serreze, az USA Hó és Jég Adatközpontjának geológusa

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok