Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A szén-dioxid légköri koncentrációja már idén meghaladja a 400 ppm-et (milliomod térfogatrész), és az életünk során nem is megy e kritikus határérték alá - közölte a brit meteorológiai szolgálat. 

A hawaii Mauna Loa obeszervatórium mérései alapján idén 3,1 ppm-es növekedésre számíthatunk, ami magasabb a korábbi évek 2,1 ppm-es átlagánál. Ez javarészt az idei El Niño jelenség számlájára írható. Az idei növekedés nagyobb lesz, mint a legutóbbi nagy El Niño idején (1997-98-ban), mert az emberiség által kibocsátott szén-dioxid mennyisége azóta 25 százalékkal nőtt, és ez felerősítette a jelenség hatását.

 

Igencsak vészjósló, hogy a vártnál egy évvel korábban elérjük a 400 ppm-es szintet - közölte Richard Betts professzor, az Exeter Egyetem kutatója. Amint átlépjük ezt a határt, a természetes folyamatokkal nagyon sik időbe telik kivonni a légkörből a szén-dioxidot - tette hozzá a kutató. Még ha csökkentjük is a kibocsátást, akkor is lassan fog esni a szén-dioxid szintje.

Az ENSZ kormányközi klímaváltozási panele, az IPCC szerint 450 ppm környékén kell stabilizálni a légkör szén-dioxid szintjét, hogy jó esélyünk legyen elkerülni a katasztrofális következményekkel járó, globális átlagban 2 Celsius-fokos felmelegedést. Hogy ez így legyen, ahhoz 2050-ig 40-70 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gáz kibocsátását a 2010-es szinthez képest.

(index.hu, 2016.06.14.)

Idézet

Nincs határa annak, hogy milyen meleg lesz a világ, hacsak mi nem szabunk egy határt. Kiemelkedő fontosságú, hogy az emberek mindenhol megértsék: végső soron tőlünk függ, hogy ezt megállítsuk. Nem fog megállni, amíg mi meg nem állítjuk.

Dr. Ted Scambos, az USA Országos Hó és Jég Adatközpontjának vezető kutatója

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok