Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A világ óceánjainak savasodása az „elefánt a porcelánboltban”, ami két tudományos író kijelentése szerint „tengeri Armageddonhoz” vezethet.

 

 

 

A Brisbane Írók Fesztiválján felszólalva Allana Mitchell és Dr Charlie Veron felvázolták az óceánok sorsának apokaliptikus látomását, hacsak a CO2 kibocsátás nem csökken drasztikus mértékben. Ms Mitchell, a Seasick (Tengeri beteg) szerzõje szerint az élet a bolygó felszínén az óceánoktól függ, és az emberi tevékenység annak legalapvetõbb kémiáját változtatja meg.

 

„Maga az óceán irányítja a szénciklust, az oxigénciklust, és az éghajlatot”, mondta Ms Mitchell. „A bolygón az élet kapcsolója az óceánban van. Ha holnap a szárazföldön minden elpusztulna, az óceán észre sem venné, de ha holnap minden elpusztulna az óceánban, a szárazföldön is minden elpusztulna. Valójában megváltoztatjuk az óceán kémiáját. Megváltoztattuk a hõmérsékletet, megváltoztattuk a sótartalom eloszlását, megváltoztattuk a jég mintázatait, talán megváltoztattuk az áramlásokat, és rengeteget kiszedtünk az óceán biológiájából. És persze megváltoztattuk a pH-t (savasságot).”

 

Dr Veron szerint, aki korábban vezetõ kutató volt az Ausztráliai Tengertudományi Intézetben, az óceánok savasodása tömeges kipusztuláshoz fog vezetni, ha egyszer a CO2 szint elér egy fordulópontot, és elkezdi önmagát elõrehajtani. Mint mondja, a kémia egyszerû: a szén-dioxid oldódik a vízben, nagyon gyenge karbolsavat hozva létre, ami azokat a karbonátokat támadja, amiktõl a korallok függenek. A korallok nem tudnak megfelelõen fejlõdni.

 

Néhány kutató szerint 560 ppm (parts per million, részecske a millióból) CO2 a fordulópont, ahol bekapcsol egy visszacsatolási mechanizmus, és létrehoz egy önmagát a tömeges kipusztulás felé hajtó, önmegvalósító ciklust. Mint mondja, „Efelõl semmi kétség. 2050-re az óceán savasodása uralkodóvá fog válni. Talán 2060-ra ellenõrizhetetlen lesz.”

 

Dr Veron azt mondja, „mini Al Gore” szerepet ölt magára, hogy figyelmeztesse a közvéleményt az óceán savasodásának, és a világ korallzátonyai pusztulásainak fel nem ismert veszélyeire. „A tömeges kipusztulások minden képzeletet felülmúlóan borzalmasak.”

 

(Steve Gray, 2008. szeptember 20.)

 

Angol eredeti: http://www.news.com.au/adelaidenow/story/0,22606,24381178-5006301,00.html

Idézet

Ha az emberiség energiája minden nap jobbá válik, ha van szeretet, béke, és az Isteni imádata, akkor az az energia magával fogja hozni az összes hihetetlen jelenséget , az összes jó dolgot, amit gyakran nem tudunk elképzelni.

Ching Hai Legfelsőbb Mester

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok