Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Újabb rekordot ért el 2016-ban a Föld légkörében a szén-dioxid koncentrációja - jelentette a Meteorológiai Világszövetség (WMO), amely 51 ország mérései alapján követi nyomon az üvegházhatást okozó gázok - szén-dioxid, metán és nitrogénoxid -  légköri mennyiségét.

A növekedés mértéke 50 százalékkal túlszárnyalta az elmúlt tíz év átlagát, és sok tudós kételkedik abban, hogy tartani tudjuk a globális hőmérséklettel kapcsolatos célkitűzéseket - írja a BBC. Bár az emberi kibocsátás mértéke - az utánpótlás - némiképp csökkent az elmúlt években, a felmelegedést az összmennyiség határozza meg, és a szén-dioxid nem tűnik el csak úgy magától a légkörből.

Az emberi tevékenységnek és az El Nino-hatásnak hála a légköri széndioxid-szint az elmúlt 800 000 évben nem volt akkora, mint 2016-ban, amikor az átlagos koncentráció 403,3 ppm volt. Előző évben még csak 400 ppm volt az átlag. Ez a 3,3 ppm-nyi plusz világrekord, és az eddig mért legnagyobb növekedés (1997 és 1998 között) csupán 2,7 ppm volt.

Aggodalomra ad okot a metánszint rejtélyes növekedése is, ami még nagyobb hőmérséklet-növekedést, és ezáltal még több metánkibocsátást eredményez. A tudósok még nem tudják pontosan, hogy ennek mi áll a hátterében, és a párizsi klímamegállapodás erre nem készült fel. 

Utoljára 3-5 millió éve volt ilyen

A pliocén korszak közepén hasonló koncentrációban volt jelen a szén-dioxid a légkörben, és akkoriban 2-3 Celsius-fokkal melegebb volt az átlaghőmérséklet a mainál. Ez viszont azt is jelentette, hogy a tengerszint 10-20 méterrel magasabb volt a rengeteg elolvadt jég miatt.

A tudósok két dologban biztosak: túl sok üvegházhatást okozó gázt bocsátunk ki, és ezt a folyamatot meg kell fordítani. 

 

Forrás:

Idézet

Annyira, annyira közel vagyunk a piros vonalhoz, hogy esetleg holnap felébredve azt találhatjuk, hogy már nincs semmi, ami menthető.

Maneka Gandhi, az indiai Parlament tagja, volt Környezetvédelmi Miniszter

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok