Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A dinitrogén-oxid üvegházgáz jelentős részét az óceán oxigénhiányos részein élő, nitritet felhasználó baktériumok termelik.


Dr. Mark Trimmer, a Londoni Egyetem kutatója, az Arab-tengeren vizsgálta a dinitrogén-oxid termelést, ami az óceánok globális kibocsátásának 18%-áért felelős. Azt találta, hogy a gázt a nitrogéngázt termelő baktériumok állítják elő.

Mint mondja, „A világ óceánjaiban zajló denitrifikálás egyharmada az Arab-tengerben megy végbe (Franciaország és Németország együttes méretének megfelelő területen). Az oxigénszint csökken, ahogy a tengerben lefelé mész. 130 méter körül van az, amit oxigén-minimum zónának nevezünk, ahol nincs, vagy alacsony az oxigén szintje. A dinitrogén-oxidot termelő baktériumok jól érzik magukat ebben a mélységben.”

Az ebben a mélységben termelődő gáz a légkörbe szökhet. A dinitrogén-oxid erős üvegházgáz, a szén-dioxidnál nagyjából 300x erősebb, megtámadja az ózonréteget, és savas esőt is okoz.

„Friss kutatások megnövekedett légköri szén-dioxid szint esetén a az óceán felszíni rétegeiből megnövekedett szervesanyag exportról számolnak be. Ez a világ oxigén-minimum zónáinak kiterjedéséhez vezethet, a dinitrogén-oxid egyre nagyobb kibocsátását okozva.

 

(ScienceDaily, 2007. december 12.)

Idézet

Nem akarunk veszélybe sodorni senki mást, aki ártatlan, és semmi köze ahhoz a rendetlenséghez, amit csinálunk, és amit csináltunk.

Ching Hai Legfelsőbb Mester arról, miért ne segítsenek földönkívüliek

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok