Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A dinitrogén-oxid üvegházgáz jelentős részét az óceán oxigénhiányos részein élő, nitritet felhasználó baktériumok termelik.


Dr. Mark Trimmer, a Londoni Egyetem kutatója, az Arab-tengeren vizsgálta a dinitrogén-oxid termelést, ami az óceánok globális kibocsátásának 18%-áért felelős. Azt találta, hogy a gázt a nitrogéngázt termelő baktériumok állítják elő.

Mint mondja, „A világ óceánjaiban zajló denitrifikálás egyharmada az Arab-tengerben megy végbe (Franciaország és Németország együttes méretének megfelelő területen). Az oxigénszint csökken, ahogy a tengerben lefelé mész. 130 méter körül van az, amit oxigén-minimum zónának nevezünk, ahol nincs, vagy alacsony az oxigén szintje. A dinitrogén-oxidot termelő baktériumok jól érzik magukat ebben a mélységben.”

Az ebben a mélységben termelődő gáz a légkörbe szökhet. A dinitrogén-oxid erős üvegházgáz, a szén-dioxidnál nagyjából 300x erősebb, megtámadja az ózonréteget, és savas esőt is okoz.

„Friss kutatások megnövekedett légköri szén-dioxid szint esetén a az óceán felszíni rétegeiből megnövekedett szervesanyag exportról számolnak be. Ez a világ oxigén-minimum zónáinak kiterjedéséhez vezethet, a dinitrogén-oxid egyre nagyobb kibocsátását okozva.

 

(ScienceDaily, 2007. december 12.)

Idézet

Ez az egyik legkönnyebb mód, amivel azonnali és igen jelentős hatást érhetünk el.

Andrew Bartlett, az ausztrál Parlament tagja a vegetáriánus étrend hatásáról

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok