Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Egy tudományos cikk kapcsolatba hozza a klímaváltozást a megnövekedett izlandi vulkáni tevékenységgel. Az április 14-én kezdődött izlandi vulkákitörés hatalmas hamuoszloppal tovább folytatódott, ami Európa felett szétterülve a légi közlekedés tömeges leállásával járt, utasok millióit hozva így nehéz helyzetbe és bizonytalanságba afelől, hogy mikor fognak a járatok folytatódni. Izlandon a vulkánkitörés a megnövekedett jégolvadás miatt árvizet okozott, ami több száz ember kiköltöztetését vonta maga után…

Az Izlandi Egyetemről Dr. Freysteinn Sigmundsson és az angliai Leedsi Egyetemről Dr. Carolina Pagli azt találta, hogy a globális felmelegedés egyes vulkánok könnyebb kitörését okozhatja, mert az emelkedő hőmérséklet csökkenti a lenti forró kőzetekre nehezedő nyomást. Ezáltal azok kiterjedhetnek, és több folyékoy magmát hozhatnak létre. A jégsapkával fedett vulkánok különösen érzékenyek erre, a jégolvadás miatt lecsökkenő súlyterhelés miatt. Dr. Sigmundsson kijelentette, „Izlandon végül akár nagyobb, akár gyakoribb kitörések lesznek.” Dr. Pagli még hozzátette, hogy a klímaváltozás olyan helyeken válthat ki vulkánkitöréseket vagy földrengéseket, mint az Erebus-hegy az Antarktiszon, vagy Patagónia Dél-Amerikában. Egy 2009-es londoni konferencián Dr. Bill McGuire vezető brit vulkanológus is kijelentette, hogy a légköri hőmérséklet akár kicsi változásai is vulkanikus és földrengéses tevékenységet válthatnak ki a bolygó kérgéből.

Őszinte köszönetünk Sigmundsson, Pagli és McGuire tudósoknak, valamint az összes kutatónak és köztisztviselőnek tényszerű adataikért és igyekezetükért, hogy segítik az embereket az ilyen gonddal járó események idején. Azt szeretnénk, hogy az emberek mindenütt gyorsan tegyék magukévá a fenntartható életmódokat, és ezáltal helyreállítsák Földi otthonunk stabilitását.

Supreme Master Television 2010. április 20.

Idézet

Amikor jobban tudatosul benned az, hogy a döntésed az élelmiszerről az döntés az energiáról is, döntés a földről, döntés a vízről, akkor elkezdhetsz változtatni a viselkedéseden.

Andrew Revkin, a The New York Times újságírója

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok