Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Hatalmas méretű, olykor az egy kilométeres átmérőt is elérő metánkiáramlások tarkítják a Jeges-tenger felszínét, a tengerfenékről közvetlenül a légkörbe juttatva ezzel a veszélyes gázt.

 

Az aggasztó jelenséget felfedező orosz kutatók attól tartanak, hogy az északi-sarki jégpad visszahúzódása nyomán felszabaduló hatalmas mennyiségű metán nagymértékben felgyorsíthatja a globális klímaváltozás folyamatát.

 

"Egy kevesebb mint 26 ezer négyzetkilométernyi területen több mint száz forrást, vagy fáklya-szerű kiáramlást számoltunk össze, amelyeken keresztül metán árad fel a felszínre a fenékről és egyenesen a légkörbe szökik" - mondta Igor Szemiletov, az Orosz Tudományos Akadémia szakembere.

 

Mint hozzátette: "Nagyjából 115 állomáson végeztünk ellenőrzéseket és elképesztő - eddig valószínűleg sohasem látott mennyiségű - metánmezőt találtunk. A légkörbe jutó gázkoncentráció ezerszerese volt a normális értéknek". Szemiletov szerint a szén-dioxidnál hússzor ártalmasabbnak számító metánbuborékok valósággal sokkolták a régiót több évtizede tanulmányozó kutatókat.

 

 

"Korábban találtunk már ehhez hasonló fáklyaszerű kiáramlásokat, de azok legfeljebb tízméteres átmérőjűek voltak" - idézte a szakembert a The Independent című brit lap internetes kiadása. - "Ez az első alkalom, hogy ilyen folyamatos, erőteljes és jelentős szivárgást észleltünk, amelyek a több mint 1000 méteres átmérőt is elérik".

 

Szemiletov szerint bár kutatócsapatával nagyjából száz metánbuborékot fedeztek fel, becsléseik szerint "ezernyi" hasonló gázkiáramlás lehet az orosz szárazföldtől az észak-szibériai arktiszi jégpadig nyúló területen.

 

(mti)

 


...Egy 2010 decemberi sajtókonferencián a mexikói Cancunban Ching Hai Legfelsőbb Mester a metán veszélyes kiszabadulását a Jeges-tengerről úgy említette,  mint csak az okok egy részét, hogy miért van szükség az emelkedő hőmérsékletek megállítására.

 

 

Ching Hai Legfelsőbb Mester:  Az erős metán gáz, ami egykor a föld alatt meg volt fagyva, időzített pokolgéppé vált az Északi-sarkvidék emelkedő hőmérséklete miatt, és most kész arra, hogy beindítsa az elszabaduló klímaváltozást. A legrosszabb forgatókönyv szerint élünk, és a tudósok felkiáltanak, hogy most tapossunk bele a vészfékbe, és erősen. A tudósok most azt mondják, ki kell használnunk a rövidebb életidejű kibocsátásokat, mint amilyen a metán, ami a CO2-nál 100-szor jobban melegíti a légkört, de gyorsan eltűnik, 9 vagy 12 év alatt, és a pernye, ami a CO2-nál 4470-szer több melegítő képességet hoz létre, de néhány hét alatt eltűnik.

 

Tehát a vészfékre van szükségünk, és a hely, ahol kezdjük, az állattartó ágazat. Mert az állattartó ágazat, az állattenyésztés állítja elő a legtöbb emberi eredetű metánt. A pernyének is nagyon nagy forrása, és a bolygónkat melegítő összes üvegházgázok legalább 51%-áért felelős. Tehát, ha megállítjuk az állattartó ágazatot, akkor meg fogjuk állítani a globális felmelegedést – gyors és egyszerű.

 

(Supreme Master Television, 2011. december 22.)

További angol nyelvű hírek a témában: Belfast Telegraph, NZ Herald

Idézet

A kormányoknak el kell magyarázniuk az embereknek hogy az most tényleg káros, és ez egy vészhelyzet, hogy az embereknek abba kellene hagyniuk a húsevést. Ez többé nem személyes választás kérdése. Ez egy bolygószintû élet-halál kérdése.

Ching Hai Legfelsőbb Mester - személyes választás kérdése-e a húsevés

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok