Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Dr. Tom Chalko ausztrál kutató által összegyűjtött új kutatási adatok szerint a Földön a globális szeizmikus aktivitás energiája most ötször akkora, mint csupán 20 évvel ezelőtt volt.A kutatás bizonyítja, hogy a Földön a földrengések pusztító képessége ijesztő gyorsasággal növekszik, és ez az irányzat folytatódni fog, hacsak a „globális felmelegedés” problémája átfogó módon, és sürgősen meg nem oldódik.

Az USA Földtudományi Intézet (US Geological Survey) adatbázisában 1973 és 2007 között rögzített több mint 386 000 földrengés elemzése azt bizonyította, hogy a Földön a földrengések évenkénti teljes energiája 1990 óta nagyon gyorsan növekszik.

Dr Chalko szerint a globális szeizmikus aktivitás gyorsabban növekedett, mint bármilyen más globális felmelegedési mutató a Földön, és ez a növekedés rendkívül aggasztó. „Lehet, hogy nem a klímaváltozás a legsúlyosabb környezeti veszély, amivel a Földön szembenézünk, hanem a gyorsan és rendszeresen növekvő szeizmikus, tektonikus, és vulkanikus tevékenység”, mondta Dr. Chalko.

„A földrengések évenkénti energiájának növekedése a bolygó túlmelegedésének eddigi legerősebb tünete. A NASA űrből végzett mérései megerősítik, hogy a Föld egésze négyzetkilométerenként legalább 0,85 Megawattal több energiát nyel el a Naptól, mint amennyit képes a világűrbe visszasugározni. Ez a „termális egyensúlyhiány” azt jelenti, hogy a bolygó belsejében termelődött hő nem tud elszökni, és a bolygó belsejének túl kell melegednie. A szeizmikus, tektonikus és vulkanikus tevékenységek fokozódása a bolygó megfigyelt termális egyensúlyhiányának elkerülhetetlen következménye”, mondta Dr. Chalko.

Dr. Chalko sürgette kutatótársait, hogy nemzetközi körökben maximálisan terjesszék a szeizmikus aktivitás gyors növekedésének hírét, rámutatva, hogy ez nem elméleti növekedés, hanem egy Megfigyelhető Tény.

„Hacsak a globális felmelegedés (a Föld állandó termális egyensúlyhiánya)  problémáját  nem rendezik sürgősen és mindenre kiterjedő módon, akkor a globális szeizmikus, vulkanikus, és tektonikus tevékenység gyors növekedése biztosra vehető. A tétlenség következményei csak katasztrofálisak lehetnek. Nincs idő fél-megoldásokra.”

 

(Mt. Best, Ausztrália – 2008. június 17.)

Az eredeti angol cikk itt olvasható: http://www.earthtimes.org/articles/show/earthquakes-became-five-times-more,437288.shtml

Idézet

Választanunk kell. Kitarthatunk a megszokott viselkedés mellett, és nézzük, ahogy a gazdaságunk zsugorodik és a civilizációnk felbomlik, vagy elfogadhatjuk a B tervet, és lehetünk az a nemzedék, amelyik mozgósít a civilizáció megmentésére. A mi nemzedékünk fogja meghozni a döntést, de ez a földi életre az összes utánunk jövő nemzedék számára hatással lesz.

Lester R. Brown, az Earth Policy Institute elnöke

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok