Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A globális felmelegedés a következő húsz évben a Tajvanra zúduló erős esők mennyiségének megháromszorozódását fogja okozni.

 

Ez a kormányt az árvízvédelem megerősítésének sürgős feladata elé állítja, figyelmeztetett kedden egy kutató. Az előrejelzés azokon az adatokon alapul, amik szerint az utóbbi 45 évben az erős esők gyakorisága megduplázódott. Ez egybeesik a hőmérséklet globális emelkedésével, mondja Liu Shaw-chen az Academia Sinica-tól, Tajvan vezető kutatóintézetétől.

 

A becslés két hónappal azután jön, hogy Tajvant eltalálta a Morakot tájfun, fél évszázada a szigetet érintő legrosszabb vihar, ami több mint 600 halálos áldozatot hagyott maga után. „A kormánynak fokoznia kell a földtervezési és árvíz megelőzési intézkedéseit, mivel a jövőben egyre több Morakot tájfunt fogunk látni”, mondta Liu, aki az intézet Környezetváltozási Kutatóközpontját vezeti. Mint mondja, a sziget hőmérséklete is emelkedik, a fővárostól, Taipeitől származó adatok szerint, ahol a 36oC feletti, rendkívüli hőséggel járó napok száma 1961 óta megduplázódott. A Morakot augusztus elején sújtott le, 3 méternyi, rekord mennyiségű esőt zúdítva a szigetre, ami kiterjedt árvizeket és masszív földcsuszamlásokat okozott. …

 

Az angol nyelvű cikk itt található: http://news.yahoo.com/s/afp/taiwanclimatewarmingtyphoon

Idézet

Nincs rá garancia, hogy az emberi civilizáció fenn tud maradni.

Ken Livingstone, London volt polgármestere

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok