Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Ahogy az USA közép-atlanti vidékének hóvihar-sújtotta lakói felkészülnek, hogy kiássák magukat az évszak harmadik nagy viharából, eltűnődhetnek két dolgon: miért nem fektettünk be egy hófúvóba, és mit történt a klímaváltozással?

 

Végül is, logikusnak tűnik, hogy ha a világ melegedik – és az elmúlt évtized volt a feljegyzések szerint a legmelegebb – akkor a komoly hóviharoknak a múlt dolgai közé kellene tartozniuk… Most szedd össze magad… Van rá bizonyíték, hogy a klímaváltozás valóban gyakoribbá teheti az ilyen masszív hóviharokat, ráadásul miközben a világ tovább melegedik. Ahogy JeffMasters meteorológus a Weather Underground nevű remek blogjában rámutat, a két komoly vihar, ami ezen a télen eltalálta Philadelphia, Baltimore and Washington, D.C. városait – decemberben és február első hétvégéjén – azokban a városokban már a valaha mért 10 legnagyobb hóesés közé tartoznak. Hihetetlenül valószínűtlen, hogy ugyanazon a télen bekövetkezzenek.

 

De voltak rá jelzések, hogy ez közeleg. A 2009-es USA Klímahatás Jelentés azt találta, hogy a nagyméretű hideg időjárási viharrendszerek az utóbbi 50 évben fokozatosan északra vonultak.

 

Miközben az éghajlat melegedésével a közepes szélességi fokoknál csökkent a viharok gyakorisága, az intenzitásuk növekedett. Ez részben a globális felmelegedés miatt van – a melegebb levegő több nedvességet tud tárolni, ezért amikor egy vihar összejön, az hatalmas mennyiségű havat tud kibocsátani. A hideg levegő ezzel szemben szárazabb; ha tényleg vad hidegcsapdában lennénk, mint amilyen a keleti part nagy részén január egyes részeiben volt, akkor nem valószínű, hogy komoly hóesést látnánk.

 

A klímamodellek azt is mutatják, hogy miközben lehet, hogy a globális felmelegedéstől nem növekszik a hurrikánok gyakorisága, nagyon is fokozhatja a létrejövő viharok intenzitását, és pusztítóbbá teheti őket.

 

De ami a téli viharokat illeti, nem kellene-e a klímaváltozásnak az éghajlatot túl meleggé tenni ahhoz, hogy hó essen? Végül valószínű ez fog történni – de egy ideig talán még nem. Időközben a melegebb levegő túltöltődik nedvességgel, és amíg a hőmérséklet 0oC alatt marad, hóviharokat fog eredményezni, szakadó téli záporok helyett…

 

Végső soron azonban tévedés bármilyen egyedi vihart – vagy akár egy évszak viharait – a klímaváltozás cáfolására, vagy bizonyítására használni. Az időjárás az, ami a következő hétvégén történik; az éghajlat az, ami a következő évtizedekben vagy évszázadokbanfog megtörténni. És míg viszonylag megbízhatóvá vált az előző jóslására vonatkozó képességünk, a tudósok még messze vannak attól, hogy pontos jóslásokat tudjanak tenni a globális klíma jövőjéről. Ez persze nem sokat segít rajtad, amint 30 cm por alatt próbálod beazonosítani az autódat.

 

(Bryan Walsh, Time magazin, 2010. február 10.)

Idézet

Ilyen formában a legalapvetőbb fizikai értelemben sem tud tovább élni az emberiség a Földön. Fennmaradásunk csak akkor lehetséges, ha megváltoztatjuk a környezeti egyensúlyi folyamatok és az ember viszonyát, ezzel együtt pedig a gondolkodásmódunkat.

László Ervin, a Római Klub alapító tagja

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok