Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Az Északi-sarkvidék melegebb klímája hatással van az Északi-sark légnyomására, és eltolja bolygónkon a szélmintázatokat. Több hideg és havas télre számíthatunk Európában, Kelet-Ázsiában, és Észak- Amerika keleti részén.

 

„A hideg és havas telek lesznek a szabály, nem pedig a kivétel”, mondja Dr James Overland, az USA NOAA (Országos Óceán- és Légkörügyi Hivatal) Csendes-óceáni Tengeri Környezetvizsgáló Laboratóriumától. Dr Overland a Nemzetközi Sarki Év Oslói Tudományos Konferenciáján (IPY-OSC) a sarki klíma visszacsatolások, felerősítés és telekapcsolatok – köztük a hatások a mérsékelt égövre – szekciójának elnöke.

 

A tengeri jég eltűnése alapvető éghajlatváltozást okoz

A tengeri jég folytatódó gyors eltűnése az elkövetkező években fontos hajtóerő lesz a Föld éghajlati rendszerének alapvető változásában. „Miközben az üvegházgázok fokozódó hatása jelentős tényező a változó sarkvidéken, amit eddig nem ismertünk fel teljes mértékben, az az, hogy a természetes változékonyság miatti szokatlanul meleg időszak, a tengeri jég tükröződésének elvesztése, az óceán hőtárolása, és a változó szélmintázatok együtt hatva lerombolták a sarkvidék klímájának memóriáját és stabilitását, és ez nagyobb jégveszteséggel járt, mint amit a korábbi modellek jósoltak”, mondja Overland. „Európa, Kelet-Ázsia, és Észak-Amerika keleti részének rendkívül hideg és havas 2009-2010-es tele kapcsolatban van az Északi-sarkvidék kivételes fizikai folyamataival.”

 

Visszafordíthatatlan változás

Az Északi-sarkvidék több mint kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a bolygó többi része. Ezt Északi-sarki felerősítésként ismerik – ami egy sokat vitatott jelenség az IPY-OSC konferencián, ahol 2400 sarkkutató gyűlt össze, hogy megvitassa azt az óriási mennyiségű kutatási eredményt és észlelést, ami a Nemzetközi Sarki Év közvetlen eredménye. A változások sokkal gyorsabban történnek, mint amire a tudományos közösség számított. Figyelembe véve a több éves jéggel borított terület csökkenését és a jégvastagság csökkenését a közelmúltban, nem valószínű, hogy az Északi-sarkvidék vissza tud térni korábbi állapotába. „A változások visszafordíthatatlanok”, mondja Dr. Overland.

 

Kulcsfontosságú esemény

„Az IPY Oslói Tudományos Konferenciája kulcsfontosságú esemény abban, hogy megértsük az Északi-sarkvidék klímáját”, mondja Dr Overland, aki a konferencia egyik éghajlattal foglalkozó szekciójának elnöke. Több mint 80 tudományos cikket adtak le közlésre az Északi-sarki felerősítésről, és annak hatásairól.

(ScienceDaily, 2010. június 15. )

Idézet

A kormányoknak el kell magyarázniuk az embereknek hogy az most tényleg káros, és ez egy vészhelyzet, hogy az embereknek abba kellene hagyniuk a húsevést. Ez többé nem személyes választás kérdése. Ez egy bolygószintû élet-halál kérdése.

Ching Hai Legfelsőbb Mester - személyes választás kérdése-e a húsevés

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok