Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A mostanihoz hasonló rendkívüli hőség Oroszország ezeréves történelme során még nem volt Moszkvában: "semmi hasonlót nem rögzítettünk sem mi, sem elődeink", jelentette ki hétfőn moszkvai sajtóértekezletén Alekszandr Frolov, a központi meteorológai intézet vezetője.

 

Frolov cáfolta, hogy hamarosan enyhülésre lehetne számítani, s azt mondta, hogy a hőség Oroszország központi és északnyugati részén aligha enyhül augusztus 20-ig.

 

Hétfőn reggel a rendkívüli helyzetek minisztériumának hivatalos közlése szerint országszerte még 557 tűz égett több mint 174 ezer hektáron, s ebből 76 nagy tűz ég közel 160 ezer hektáron, ezek mintegy harmada tőzegtűz. Hétfőn reggel a minisztérium részéről 160 ezer ember, több mint 26 ezer gép és tíz helikopter és repülőgép dolgozott az oltáson, amelyben azonban sok helyen részt vesznek katonák és civilek is.

 

Hétfőn hivatalosan is bejelentették: a tartós hőség és a néhány napja ható szmog körülményei között mintegy kétszeresére nőtt a halálozások száma. Azt orvosok arra figyelmeztettek hétfőn, hogy az utcán való tartós tartózkodás káros az egészségre. Jevgenyija Szemutnyikova, a Moszekomonitoring intézet vezetője sajtóértekezleten mondta el: arra számítanak, hogy kedden fordul a szél, s az eddig déli helyetti délkeleti fuvallat megtisztíthatja a főváros levegőjét átmenetileg akár a normális szintig is. Szemutnyikova szerint öt óránál semmiképpen sem szabad többet az utcán lenni.

 

Hozzátette, a szennyezettség mértéke napi 24 órán át meghaladja a megengedett értékeket, noha az ipari üzemeket kötelezték a károsanyag-kibocsátás 50 százalékos csökkentésére.

 

Frolov bejelentette, hogy a Központi Meteorológiai Intézet még idén a klíma és változásai feltárására szolgáló, a tudományos akadémiával közösen kidolgozott tudományos kutatási tervet terjeszt a nemzetbiztonsági tanács elé.

 

Kijelentette, hogy nem fenyegeti Európát az oroszországi tüzek füstje, mert várhatóan Kelet felé terjed, ezt mutatják a világűrből végzett megfigyelések és a matematikai számítások is. "A füst egyelőre senkit nem fenyeget, legfeljebb az Északi-sark lakóit, így a jegesmedvéket" - mondta.

 

Frolov szerint a levegő szennyezettsége szombaton és vasárnap volt a legsúlyosabb: a kutatások szerint felért napi egy doboz cigaretta elszívásával. A szennyezést a tüzek, a gépjárművek és az ipari üzemek okozzák, és a hőség fokozza. "Az egyetlen kedvező momentum, hogy a levegő páratartalma meglehetősen csekély, ugyanis ha nagyobb lenne, a szennyező anyagok savakká alakulnának és még nagyobb károkat okoznának" - mondta a szakértő.

 

(zoldter.hu, 2010. aug. 9.)

A tűzvészről további fotógalériát talál itt.

Idézet

Nem nyerhetünk, ha a technológiára várunk. Csak remélem, hogy nem várnak a technológiára, vagy bármi másra, a vegetáriánus étrendet kivéve.

Ching Hai Legfelsõbb Mester a bolygót egyedül megmentő vegetáriánus étrendrõl

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok