Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A Global Drought Monitor, a londoni University College által kidolgozott besorolási rendszer szerint 2010 októberére az Amazonasz-esőerdő nagy sávjai kivételes szárazságon estek át, ami még a rendkívüli szárazságon is túl van.

 

A 2010-es szárazság igen kiterjedt volt, július 1 és szeptember 30 között az Amazonasz vidékén a megszokott esőnek kevesebb, mint 75%-a hullott, és sok esetben alig 25%-a. A normális esetben 100 évente egyszer előforduló szárazság viszonyait jelen esetben mindössze 5 évvel a korábbi, 2005-ös súlyosan száraz időszak után figyelték meg, valamint a csupán 7 évvel azelőtti, 1998-as szárazság után.

 

A szárazságot rekord számú tűz kísérte. Az erdő széleinél Peruban és Bolíviában az idén többször volt tűz, mint a nyilvántartás bármely évében. A Xingu bennszülött régióban az előző évi 5 ezer tűzesettel szemben az idén 19 ezret figyeltek meg, és arról is beszámoltak, hogy a normális esetben nedves területeken jelentős kár érte a növényzetet. A tüzeket rendkívül alacsony vízhozamok kísérték, például az Amazonasz Negro nevű mellékfolyóján, ami az idén alacsony vízszint rekordot döntött, egy évvel a pusztító árvizekkel járó, sosem látott magas vízszintek után.

 

A tudósok amiatt aggódnak, hogy ezek a mintázatok az Amazonasz ijesztő kipusztulása felé mutatnak, ahogy az erdő kiszárad. Dr. Greg Asner, a Carnegie Tudományos Intézettől kijelentette, hogy az olvadó sarki jéggel – ami sokak számára az éghajlatváltozás hatásainak jelképe – együtt kellene említeni a világ legnagyobb esőerdőjének kiszáradását és égését, aminek fennmaradását ugyanúgy veszély fenyegeti. Dr. Oliver Phillips, az angliai Leeds-i Egyetem kutatója szerint az Amazonasz fordulóponthoz közeledhet. Mint kijelentette, „Minden ökoszisztémának vannak olyan pontjai, amin nem tud túlmenni. Most az a gond, hogy az Amazonasz egyes részei közeledhetnek ehhez a küszöbértékhez.”

 

Nagyra értékeljük a University College London kutatóinak, Dr. Phillips, Dr. Asner, és más kutatóknak minden hozzájárulását ehhez az informatív beszámolóhoz, annak felkavaró tartalma ellenére. Bár mind most cselekednénk, hogy megóvjuk az Amazonasz-esőerdőt és minden természetes élőhelyet, hogy a jövő nemzedékei is élvezhessék gazdag teremtésünk szépségét.

 

(A hír angolul:  http://blog.suprememastertv.com/2010_12_01_archive.html)

Idézet

Az egész médiának segítenie kellene a bolygó megmentésében, mert ha a bolygó megszűnik, akkor ők is megszűnnek.

Ching Hai Legfelsőbb Mester a média felelősségéről

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok