Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Az amazóniai esőerdők területén kialakult aszályoknak nagyobb hatása van a globális éghajlatváltozásra, mint az Egyesült Államoknak egy év alatt - állítják brit és brazil tudósok.

 

Az amazóniai aszály azért súlyos klímakockázat, mert a növények képesek elnyelni az egyik legfontosabb üvegházhatású gázt, a szén-dioxidot, ezáltal csökkentik a bolygó felmelegedésének mértékét. A 2005-2010 közötti gyakori szárazságok azonban komoly veszélybe sodorták az esőerdők természetes szén-dioxid-nyelő képességét.

 

A Science tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint a 2010-es aszály 3 millió km2-es területen okozott csapadékhiányt, ez több mint másfélszerese a 2005-ben szárazság sújtotta területnek. A szárazság nagymértékű fapusztulást okozott, így az esőerdő nem tudja majd azt az 1,5 milliárd tonna szén-dioxidot elnyelni, amelyet korábban képes volt kivonni a légkörből. Sőt az elpusztult fák 5 milliárd tonna üvegházhatású gázt bocsátanak majd ki a becslések szerint. (Összehasonlításképpen az Egyesült Államok szén-dioxid-kibocsátása 5,4 milliárd tonna volt 2009-ben.)

 

A tavalyi súlyos szárazság Amazónia folyóit sem kímélte. A kiszáradt vízfolyások miatt több ezer ember szigetelődött el a külvilágtól, mivel nem tudott csónakjával közlekedni.

 

Egyes klímamodellek szerint az aszályok még tovább súlyosbodnak majd, ezáltal gyakoribbá válhatnak az erdőtüzek. A legextrémebb becslések szerint a század közepére az esőerdő nagy része szavannához hasonló ökoszisztémává alakul, ami együtt jár mind a növények, mind az állatok biodiverzitásának csökkenésével.

 

"Ha a tavalyihoz hasonló események gyakoribbá válnak, akkor az amazóniai esőerdők éghajlatváltozást lassító, szén-dioxidot elnyelő hatása az ellenkezőjére változhat, és azok lehetnek az üvegházhatású gáz egyik fő kibocsátói, gyorsítva ezzel az éghajlat melegedését" - foglalja össze Simon Lewis, a Leeds-i Egyetem ökológusa.

 

(Jurecska Laura, ozonenetwork.hu)

Idézet

A bolygón az élet kapcsolója az óceánban van. Ha holnap a szárazföldön minden elpusztulna, az óceán észre sem venné, de ha holnap minden elpusztulna az óceánban, a szárazföldön is minden elpusztulna.

Dr. Allana Mitchell, a Seasick (Tengeri beteg) című könyv szerzője

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok