Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Az El Nino egy nagy skálájú óceáni-légköri éghajlati jelenség a Csendes-óceán trópusi területein, amely a tengerfelszín hõmérsékletének periodikus változásának meleg fázisa. Karácsony tájékán veszi kezdetét és hosszú hónapokig (9-12) tart. Észak- és Dél-Amerika csendes-óceáni partjain viharokat és áradást, ezzel egyidõben pedig Délkelet-Ázsiában és a Csendes-óceán nyugati medencéjében aszályokat idéz elõ.


A El Nino akkor keletkezik, amikor valamilyen okból kifolyólag megjelenik a Csendes-óceánban egy nyugat-kelet-i irányú meleg tengeráramlás, amely elnyomja az Antarktisz felõl érkezõ hideg Humboldt- ill. a Perui-áramlást. Ez a meleg áramlás olyan erõs is lehet, hogy a mélybõl a felszín felé tartó áramlatokat is megszüntetheti. A rendellenes tengeráramlás hatására fellépõ rendellenes légköri jelenségek okozzák a szélsõségesen meleg idõjárást szerte a világon.

Ez az esemény rendszerint három-hét évenként ismétlõdik. A kutatók szerint az El Nino hatásait a klímaváltozás felerõsítheti. Egyes feltételezések szerint a globális felmelegedés hatására az El Nino sokkal rövidebb ciklusokban fog visszatérni.

Az El Nino hatása

1998. januárjában több mint 35 000 embert kellett kitelepíteni és csaknem 7000 ember maradt elzárva a külvilágtól a Paraguay folyó áradása következtében. Az El Nino-hoz kapcsolódó rendkívül heves esõzések 60 000 embert érintettek Paraguay fõvárosában, Asuncion-ban és Concepción, Alberdi, Presidente Hayes, Alto Paraguay valamint San Pedro tartományokban.


ImageA szél keltette hullámzás és a szokatlanul magas tengerszint jelentõsen hozzájárult a több százmillió dolláros károkat okozó viharokhoz és áradásokhoz a San Francisco-i öbölben. Az Amerikai Földtani Intézet által a Golden Gate–híd mellett csaknem száz éve gyûjtött tengerszint adatok vizsgálata szerint a szokatlanul magas tengervízszint egyenes következménye az El Nino jelenségnek.

A jelenség okozta pusztítást az ökológiai károsodás és a szegénység is súlyosbíthatja. Példa erre a Mitch-hurrikán, amely Hondurasban és Nicaraguában 1998 októberében körülbelül 11 ezer ember halálát okozta.

Idézet

Semmivel sem lehetünk kevesebbek, mint bátrak és forradalmiak abban, ahogy a klímaváltozással megbirkózunk.

Károly herceg, Anglia

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok