Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Amerikai tudósok szerint, ha nem tesznek lépéseket az USA-ban a globális felmelegedés és az emberiség egyéb beavatkozásai ellen a természetbe, a hurrikánok, viharok pusztítása sokkal nagyobb lehet, mint korábban, nem beszélve az óceánok vízszintjének emelkedésétől – írja a Mashable.  

A század végére az USA keleti részét letaroló hurrikánok háromszor akkor gazdasági kárt okozhatnak, mint ma – állítják amerikai klímakutatók tanulmányukban. A német Potsdam Institute for Climate Impact Research kutatói az Environmental Research Letters című szaklapban publikálták kutatásukat. Szerintük a hurrikánok több kárt okozhatnak a jövőben, mint amennyivel az amerikai gazdaság nő, ez a végén azt jelenti, hogy az ország nem lesz képes kezelni a természeti károkat.

Csak az USA-ban 400 milliárd dolláros kárt okoztak a hurrikánok 1980 és 2014 között, az időjárásnak köszönhető károk több mint feléért voltak felelősek tavaly. Más extrém időjárási jelenségek, például áradások, erdőtüzek, tornádók és aszályok szintén egyre gyakoribbak. A National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) szerint 2015-ben az USA tíz, időjáráshoz és klímaváltozáshoz köthető katasztrófát élt meg, összesen 1 milliárd dolláros kárral, ez az 1980-től 2015-ig számolt éves átlag duplája. 

Idén csak júliusig már nyolc ilyen eset volt, két áradás, és hat hatalmas vihar, valószínűleg túllépik majd a tavalyi számokat. A kutatást vezető  Tobias Geiger szerint a fő állításuk, hogy a hurrikánok okozta károk gyorsabban nőnek, mint az egy főre jutó jövedelem, így a gazdaság nem lesz képes kezelni a természeti károkat simán annyival, hogy nő a gazdasága. Sőt ,a kutatók szerint az sem elég, ha csak annyira alkalmazkodnak, amennyire most teszik: a hurrikánokat jobban bíró építkezés, gátak és zsilipek felhúzása sem elég a károk kezelésére.

A következtetésük egyértelmű: a globális felmelegedés hatását kell csökkenteni a káros gázok kibocsátásának csökkentésével, különben a hurrikánok túl gyakoriak és erősek lesznek.

 

(forrás: Laza Bálint, index.hu, 2016.08.19.)

Idézet

Most az első számú dolog, a legfontosabb, az erőszakmentesség . Az erőszakmentesség az emberek és az állatok iránt. Persze, ez a vegetáriánus étrendet jelenti. Azt jelenti, hogy teljesen tartózkodnak minden állati terméktől.

Ching Hai Legfelsőbb Mester a legfontosabb teendőről a válság megfékezésére

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok