Klímaváltozás, Globális felmelegedés

A Nápolyi-öböl híres lélegzet elállító szépségéről és csillogóan tiszta vizéről. A turisták évszázadokon át özönlöttek a környékre, hogy megtapasztalják hírnevét. De a hullámok alatt a tudósok vészt jelző titkot fedeztek fel. Ischia szigetének környékén a tenger fenekéről felbugyogó gázáramlatokat találtak.


„A víz olyan, mint egy jacuzzi – olyan sok szén-dioxid pezseg fel a tengerfenékről”, mondja Dr Jason Hall-Spencer a Plymouth Egyetemről. „Minden nap több millió liternyi gáz bugyog fel.” A gázáramlatok Ischia vizeit savvá változtatták, ami igen nagy hatással van a tengeri élővilágra és a vízi növényekre. A tengerkutatók most attól tartanak, hogy a világ tengerei ezt utánozhatják.

„Az óceánok minden nap több mint 25 millió tonna szén-dioxidot nyelnek el a légkörből”, mondja Hall-Spencer. „Ha az óceánok nem lennének, a légkörben az üvegházgázok szintjei a mainál sokkal magasabbak lennének, és a klímaváltozás hatása sokkal rosszabb lenne. Azonban ennek van egy hátránya: ezt az óceán savasodásának nevezik.”

A tudósok kiszámolták, hogy a tengerek annyi szén-dioxidot nyelnek el, hogy most 30%-kal savasabbak, mint az Ipari Forradalom kezdetén. A változás háromszor nagyobb, és százszor gyorsabban történik, mint az utóbbi 20 millió évben bármikor korábban …

A tudósok azt találták, hogy Ischia erősen savas vizében:

  • A növények és halak biodiverzitása 30%-kal csökkent.
  • A korallzátonyok megkötéséhez életfontosságú algák megsemmisültek.
  • Jól boldogulnak a betolakodó „idegen” fajok, mint a tengeri füvek.
  • A korallok és tengeri sünök elpusztultak, míg a kagylók nem tudnak héjat növeszteni…

(The guardian)

Idézet

A globális felmelegedésre jelenleg gyakorolt emberi hatásra úgy is tekinthetünk, hogy globális méretű kísérletet folytatunk a Föld klímarendszerével. Sosem látott ütemű melegedésnek vagyunk tanúi, kevés, vagy nem létező tudással arról, hogy milyen instabilitások rejtőznek a klímarendszerben, és azok hogyan befolyásolhatják az életet a Földön.

Dr. Martin Kennedy, a Kaliforniai Egyetem geológusa

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok