Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Júliusban a világ óceánjai melegebbek voltak, mint a feljegyzések 130 éve alatt bármikor, 17 oC átlaggal, mint arról az USA Országos Éghajlati Adatközpontja (NCDC) beszámol.

 

A júliusi hőmérséklet 0,6 Celsius fokkal volt magasabb a XX. századi átlagnál. A tudósok azt mondják, hogy az óceán magas hőmérséklete elsősorban a globális felmelegedés és a Csendes-óceán El Nino klímaciklusának következménye, ami emeli az óceánok hőmérsékletét. Szokatlanul magas vízhőmérsékletet mértek a Mexikói-öböltől kezdve – ahol a hőmérséklet túllépte a 30 fokot – egészen az Északi-sarkvidékig, ahol egyes helyeken a megszokotthoz képest akár 5,5 fokkal magasabbat mértek. A Földközi-tenger az átlagoshoz képest 1,5 fokkal volt melegebb. Az Indiai-óceánon is a szokásosnál magasabb hőmérsékletet mértek, Maine állam általában hideg vize pedig egyes helyeken 22 fokra emelkedett.

 

A tudósok amiatt aggódnak, hogy az óceán emelkedő hőmérséklete fel fogja gyorsítani a korallok kifehéredését és pusztulását. Arra is figyelmeztetnek, hogy bár hosszabb időbe telik az óceán felmelegedése, mint a levegőé, ha egyszer a hőt elnyeli, hosszú időn keresztül sugározza vissza a légkörbe, és így tovább súlyosbítja a globális felmelegedést.

 

(Az eredeti angol szöveg itt található: e360.yale.edu)

Idézet

Egy növényi alapú étrend kb. negyedannyi energiát igényel, mint egy vöröshúsban gazdag.

Lester R. Brown, az Earth Policy Institute elnöke

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok