Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Az Északi-sarkvidéken még sosem mértek olyan meleg telet, mint most, és a jég mennyisége is rekordalacsony volt – közölte a coloradói National Snow and Ice Data Center (Nemzeti Hó- és Jégadatközpont).

Mark Serreze igazgató szerint az adatok „őrületesek”, ilyet a mérések 1982-es kezdete óta nem láttak. „Ezek a hőhullámok – sosem láttam ehhez hasonlót” – mondta.

Szakértők szerint ami történik, az precedens nélküli, és részben az a klímaváltozás által pörgetett ciklus is felelhet érte, ami miatt az utóbbi időben jeges viharok voltak Európában és az Egyesült Államok észak-keleti részén – írja a Guardian.

Az Északi-sarkhoz legközelebb eső, grönlandi meteorológiai állomás mérései szerint a szárazföldi hőmérséklet februárban több mint 60 órán át fagypont fölötti volt. Ilyesmi korábban legfeljebb májusban történt, máskor februárban csak kétszer, nagyon rövid ideig emelkedett a hőmérséklet 0 fok fölé – mondta Ruth Mottram, a Dán Meteorológiai Intézet klímakutatója.

A közel háromtucatnyi sarkvidéki meteorológiai állomásból 15 azt mérte, hogy legalább 5,6 fokkal a normális téli időjárás fölött alakult a hőmérséklet.

Nem sokkal jobb a helyzet a Déli-sarkon sem. Az antarktiszi tengeri jégmező 17,4 százalékkal volt kisebb az 1981-2010-es átlagnál, ami a második legkisebb januári kiterjedés.

A NOAA szerint 2018 első hónapja a La Nina légköri jelenség hűtő hatása ellenére az ötödik legmelegebb január volt 1880 óta. 1977 óta az idei volt az egymást követő 42. január, és 1985 januárja óta az egymást követő 397. hónap, amikor az átlaghőmérséklet magasabb volt a XX. századi átlagnál.

A januári hőmérséklet és csapadékmennyiség Óceánia térségében és Európában is rekordokat döntött. 1909 óta az idei volt a legmelegebb január Óceániában, Európában pedig a második legmelegebb 1910 óta; csak 2007-ben volt melegebb az év első hónapja a kontinensen. Ausztriában és Franciaországban pedig 35 éve nem volt olyan csapadékos az időjárás, mint ma.

 

Forrás:

Idézet

Nem nyerhetünk, ha a technológiára várunk. Csak remélem, hogy nem várnak a technológiára, vagy bármi másra, a vegetáriánus étrendet kivéve.

Ching Hai Legfelsõbb Mester a bolygót egyedül megmentő vegetáriánus étrendrõl

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok