Klímaváltozás, Globális felmelegedés

Article Index

Csúcs klímatippek – 50 ötlet az üvegházgáz kibocsátásod csökkentésére#

 

 

Messze a legfontosabb dolog, amit a klímaváltozással kapcsolatban tehetsz, hogy támogasd a helyi zöld szervezeted klímaváltozási kampányát, mint amilyen pl. Angliában a Friends of the Earth klímaváltozási kampánya, „The Big Ask”. A „The Big Ask” kampány erős klímaváltozási törvényt követel, ami Anglia szénkibocsátását évről évre csökkenti. Tavaly több mint 130 ezren támogatták. Az eredmény? Májusban az angol kormány közzétette egy Klímaváltozási Törvény tervezetét.

 

 

 

A vegetáriánussá, vagy vegánná válás az egyetlen, legzöldebb lépés, amit tehetsz*

 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által közzétett új jelentés szerint az állattartó ágazat CO2 egyenértékben mérve több kibocsátást termel – 18 százalékot – mint a közlekedés. A globális felmelegedés mögött a fő bűnös a vöröshús fogyasztásunk.

 

A hús előállítása hatalmas mennyiségű vizet, terményt, földet, és más ráfordítást igényel, köztük hormonokat és antibiotikumokat, és a talaj, levegő, és víz szennyeződéséhez vezet. Egy kg marhahús előállítása 7000l vizet igényel, szemben az 1kg burgonyához szükséges 35l-rel. Ha húsevő vagy, kezdetnek próbáld meg hetente eggyel csökkenteni a húsos étkezéseidet. A vegetáriánussá, vagy vegánná válás egy rendkívül értelmes környezetvédő döntés.

 

Információ: ENSZ: Az állatállomány egy fő fenyegetés a környezetre nézve

 

G Eshel és PA Martin: Diet, Energy, and Global Warming

 

Earth Interactions 10, Paper No. 9 (2006): 1-17.

 

ABC News: Egy új tanulmány szerint ugyanolyan fontos az, amit eszel, mint amit vezetsz

 

*Supreme Master TV javaslat

 

 

 

Vezetés

 

A felszíni közlekedés felelős pl. Anglia CO2 kibocsátásának kb. negyedéért – és a jövőben ennek növekedését jósolják. Az elmúlt 30 évben útjainkon a közlekedés több mint duplájára nőtt.

 

1. Autóval kell vinned a gyerekedet iskolába? Remek mód a dugók, a kibocsátás, és az üzemanyag számlád csökkentésére, hogy több szülő közösen felosztja az iskolába járást. Lépj kapcsolatba az iskola dolgozóival, vagy a szülői munkaközösséggel, és kérd őket egy séma összeállítására.

 

2. Ne vezess a szórakozóhelyre – csinálj egy különleges napot, és helyette biciklizz, vagy gyalogolj.

 

3. Adj az autódnak szabadnapot! Találsz-e megoldást arra, hogy hetente néhány napon gyalog, biciklivel, vagy tömegközlekedéssel járj munkába? A kerékpárutakról további információt találsz: www.bringaut.hu

 

Image4. A kicsi szép. Ha vezetned kell, egy kicsi, üzemanyag-takarékos autó kevesebb szennyező kibocsátást fog produkálni, mint egy négykerék meghajtású benzinfaló – és az üzemeltetése is olcsóbb. Azonban tudj róla, hogy bár a dízelautók kevesebb CO2-t termelnek, egyéb szennyezőanyagból többet produkálnak, ami súlyosbítja az asztmát, és egyéb egészségügyi problémákat. Hasonlítsd össze a típusokat, és a CO2 kibocsátásukat: www.ujautokereso.hu www.vca.gov.uk (angolul);

 

5. Válts üzemanyagot. Sok autó képes bioüzemanyagot használni, a motor apró módosításával, vagy a nélkül. A bioüzemanyagokat olyan terményekből állítják elő, mint az olajrepce vagy a cukorrépa, és az elégetésük kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár. Kérdezd meg a szervizben, vagy keress olyan benzinkutat, ami ezt már árusítja. További info: www.holtankoljak.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=189

 

6. A gumikat tartsd megfelelően felfújva. Becslések szerint az autógumik akár 80%-ában alacsony a nyomás, ami 5%-kal is növelheti az üzemanyag-fogyasztást, és ezzel a kibocsátást, továbbá fokozza a gumik elhasználódását.

 

7. Miért ne bérelnél autót egy „pay-as-you-drive” (fizess, amennyit közlekedsz) séma alapján, ahelyett, hogy vennél egyet? (www.smartmoves.co.uk angolul; hazánkban jelenleg ilyen rendszer nincs.)

 

8. Egy másik ötlet a közös utazás. Megszervezheted, hogy ne egyedül ülj az autódban, különböző sémákat alakíthattok ki. Vagy kérheted a munkaadódat, hogy tegyen valamit az autóhasználat csökkentéséért, például zuhanyozót biztosítson a biciklistáknak, vagy minibuszt működtessen a helyi állomásokról. Telekocsi: http://www.utazzolcson.net/ http://hu.autostopp.net/

 

9. Felhúzott ablakkal vezess. Ez csökkenti az ellenállást, így növelve az üzemanyag hatékonyságot, és csökkentve a kibocsátásodat. Az ellenállást a nehéz holmik és a tetőcsomagtartó eltávolításával is csökkentheted, amikor nincs rájuk szükséged.

 

10. Állítsd le a motort, amikor úgy gondolod, hogy két percnél tovább fogsz állni. Az alapjárat ennyi idő alatt több üzemanyagot fogyaszt, mint amennyi a motor újraindításához kell.

 

11. Módosíts a vezetési stílusodon. A sebességváltás egy mérsékeltebb fordulatszámnál akár 15%-kal csökkentheti az üzemanyag-fogyasztást. Amikor közlekedési lámpához közeledsz, fokozatosan lassíts, ahelyett, hogy ugyanazzal a sebességgel haladnál, majd hirtelen fékeznél; a hirtelen gyorsítás és fékezés akár 30%-kal több üzemanyagot fogyaszthat, és a jármű megnövekedett elhasználódásával járhat. Továbbá, a túl gyors elindulás akár 60%-kal több üzemanyagot fogyaszt.

 

12. Kerüld a rövid autóutakat. A hideg motor majdnem kétszer annyi üzemanyagot fogyaszt, mint a melegebb. Inkább sétálj el a friss levegőn a közeli boltba – jót tesz neked!

 

 

 

Külföldi utak

 

A klímaváltozáshoz a légi közlekedés hozzájárulása növekszik a leggyorsabban. Az utasok száma 2030-ra több mint duplájára nőhet, és 2020-ra a légi közlekedés kibocsátása pl. Anglia teljes kibocsátásának több mint egytizedét teheti ki. Az általad, és családod által tett repülőutak számának csökkentése hatalmas különbséget fog jelenteni a szén „lábnyomodban”.

 

13. Szabadság belföldön. A külföldi repülőutak olcsónak tűnhetnek, de amikor figyelembe veszed az adókat és a reptérre jutás költségét, gyakran sokkal drágábbra jönnek ki, mint egy utazás vasúton gyönyörű hazánkban. Nem is beszélve a kibocsátásokról, amiket meg fogsz takarítani – egy hosszú távú oda-vissza repülőút utasonként több szén-dioxidot termelhet, mint egy átlagos autós egy év alatt. Vagy ha külföldre mész szabadságra, próbáld ki, és használd a vonatot.

 

14. Autó helyett bérelj biciklit, ha a környéket fedezed fel. Nemcsak kibocsátást fogsz ezzel megtakarítani, hanem pénzt is – és segít elégetni a szabadság bármilyen súlyfeleslegét. A helyi turista információs központok tanácsot tudnak adni neked a biciklibérlésről.

 

15. Csökkentsd az üzleti utakat. Tényleg utaznod kell ahhoz, hogy találkozz a kollégáiddal? Használhatnál-e telefont, vagy videokonferenciát? És ha valóban utaznod kell, menj vonattal az autó és repülő helyett – amellett, hogy gyakran gyorsabb, néhány dolgot közben el is fogsz tudni intézni.

 

16. Ha a szabadságod alatt hotelben laksz, kérd meg, hogy a törölközőidet ne naponta, hanem másnaponta mossák.

 

 

 

Étel és ital

 

Angliában pl. évente 500 millió fontot költenek bioélelmiszerre, de a biotermesztés sok környezeti haszna gyorsan eltűnik, ha a terményt a világ másik végéről repülővel hozzák. Amikor Új-Zélandról importálunk bioélelmiszert, a szállításhoz használt energia 235-ször nagyobb, mint a biotermesztés energia megtakarítása.

 

Image17. Gondolkozz, mielőtt vásárolsz. Ragaszkodj ahhoz, ami helyi, bio, és szezonja van – jogodban áll válogatósnak lenni! Kerülj minden légi úton szállított élelmet, és ha a bolt ezt nem tudja neked garantálni, akkor ne vásárolj.

 

18. Főzz frissből. A feldolgozott és csomagolt élelmiszer elkerülésével csökkented azt a kibocsátást, ami a többféle alapanyag és termék szállításából származik az országon belül, sőt világszerte is, továbbá a csomagolásból származó kibocsátást is. A friss az egészségedre is jobb hatással van.

 

19. A pirítót használd a sütő helyett, ha pirítóst csinálsz – kevesebb energiát fog használni.

 

20. Ahol lehet, vegyél helyi, és szezonális árut. A szezonján kívüli termény előállítása vagy üvegházi termesztést jelent, vagy importálást, néha légi úton.

 

21. Vegyél biotejet. Több mint háromszor annyi energiába kerül egy liter nem biotej előállítása, mint egy liter biotejé. Ennek az extra energiának a nagy részét a műtrágya előállítása jelenti.

 

22. Hasznosítsd újra az alumíniumot. Egy alumínium italospalack újrahasznosítása egy TV 3 órán át tartó használatához elegendő energiát takarít meg.

 

23. A mindennapi árucikkeket nagy tételben vedd meg. A pénzmegtakarításon kívül azt a kibocsátást is el fogod kerülni, ami a termék egyedi csomagolásakor keletkezik. Ha nem használsz nagy mennyiséget, de mégis élvezni akarod a megtakarítást, rendelj egy baráttal, kollégával, vagy szomszéddal közösen. Használhatsz nagykereskedelmi, vagy diszkont áruházat.

 
 

 


Otthon

 

 

Egyszerű lépések jelentősen csökkenthetik az otthonod kibocsátását, és pénzt is takaríthatnak meg neked – lehet, hogy jelenleg évente jó pár tízezer forinttal többet fizetsz a gáz- és villanyszámládra, mint kellene.

 

24. Olyan melegnek kell lennie? A termosztátot csak egy fokkal letekerve évente akár 10000 forintot is megtakaríthatsz a fűtési költségeden, és igazi csökkenést érhetsz el a háztartásod kibocsátásában. További infó: www.energiapersely.hu www.fogaz.hu/engine.aspx?page=energiatanacsok_2

 

25. Hatékonyan állítsd be az időkapcsolót. Ha rendszeres időbeosztás szerint dolgozol, kerüld el az elpocsékolt fűtőenergiát, úgy időzítve, hogy a fűtés a távozásod előtt 30 perccel kapcsoljon ki, és 30 perccel azelőtt kapcsoljon be újra, hogy hazaérsz.

 

26. Szigeteld a padlásodat. Akár 20%-kal csökkentheted a fűtésszámládat jó minőségű padlásszigeteléssel. Ez megakadályozza a hő elszökését, és így a ház melegen tartása kevesebb energiát igényel.

 

27. Győzd le a huzatot. Ezek a rosszul szigetelt ház legkellemetlenebb és legegyértelműbb jelei, és könnyen javíthatók, akár huzat elleni szigeteléssel, akár utólagos üvegezéssel. Dupla üveget is felrakhatsz – ez pl. a legnépszerűbb energiatakarékossági lépés Angliában, bár valójában egy tipikus fűtésszámlából kevesebbet takarít meg, mint az üreges falak (sokkal olcsóbb) szigetelése. Győződj meg arról, hogy „Low-e” üveget kérj, ezen van egy különleges hővisszaverő bevonat, ami az ablakon keresztüli hőveszteséget közel felére csökkenti. Tények, adatok, és további tanács: www.energiapersely.hu

 

28. Figyelj a padlóra. A szobákat néha hidegnek érezhetjük a padlólemezek rései közt, vagy a szegélyléc és a padló közt feljövő huzat miatt. Ezt könnyen megoldhatjuk, ha veszünk egy tubus szigetelőt, például szilikont. A padló huzatosság csökkentésének másik módja, hogy a földszinten a padlólapok alatt szigetelünk.

 

29. Megfelelően szigeteld a melegvíztartályodat. Egy átlagos hőszigetelő burkolat csak pár ezer forintba kerül, a vezeték szigetelése a bojlertől a melegvíztartályhoz évente nagyjából ezer forintba kerül. Valóban könnyű felszerelni, és évente közel tízezer forintot megtakarít a fűtésszámládon – ha pl. Angliában minden háztartás holnap szigetelné a tartályát, évente több mint 150 millió fontot takarítanának meg!

 

30. A radiátor mögé tökéletesen odaillenek a visszaverő lemezek. Kevésbe kerülnek, egyszerű felrakni őket, és visszaverik a hőt, ami egyébként a falon keresztül elszivárogna. Megvehetők barkácsáruházakban (kerüld a PVC-ből készülteket), vagy saját magad csinálhatsz, kartonpapír köré alufóliát tekerve.

 

31. Alkonyatkor húzd be a függönyt. Nyilvánvalónak tűnik, de egy pár vastag függöny hatalmas hőmennyiség ablakon keresztüli távozását akadályozhatja meg.

 

32. Tegyél rá fedőt. Egy edény sokkal gyorsabban melegszik, ha van rajta fedő, és eközben kevesebb energiát fogyaszt.

 

33. A sütődet okosan használd. Ne nyitogasd ki folyton, hogy ellenőrizd, kész van-e már az étel – így elszökhet a hő, és csak hosszabb ideig fog tartani, hogy az ételed elkészüljön, több energia felhasználásával. És ha néhány perccel azelőtt kikapcsolod, hogy az étel elkészül, azt fogod találni, hogy elég meleg marad ahhoz, hogy az étel megfőjön.

 

34. Ne vegyél vágott virágot. Rengeteg pénzt költünk vágott virágra, Angliában pl. évente nagyjából 1,35 milliárd fontot; évente az eladott virág 80%-a importból származik. Rövid élettartamuk miatt a virágokat általában repülővel hozzák be – ami jókora klímaváltozási lábnyomot ad nekik, a légi szállítás kibocsátása miatt. Hogy ezt elkerüld, vehetsz belföldön nevelt cserepes növényeket – vagy ha mégis virágot fogsz venni, válaszd azt, amit itthon termesztettek, és itt a szezonja. Sok kertészet árul helyben nevelt fákat és virágokat postai szállítással, pl.: www.sieberz.hu/ www.tuja.hu/

 

35. Kapcsold le a villanyt! Összehasonlításképp, egy üres iroda éjszakai kivilágítása annyi energiát pocsékolhat el, ami 1000 csésze kávéhoz biztosítja a forró vizet. További infó: www.energiapersely.hu

 

Image36. Vegyél energiatakarékos villanyégőket. Ezek némelyike az egyenlő fényerejű társa áramfogyasztásának kevesebb mint negyedét használja fel, és akár 12x hosszabb ideig tart. Egyetlen energiatakarékos villanyégő évente több ezer forintot megtakaríthat a villanyszámládon.

 

37. A természetet a legjobban használd ki. A világos színű falak, mennyezetek és padlók, valamint a tükrök visszaverik a nappali fényt, ezzel maximálisan kihasználják a természetes fényt, és csökkentik a mesterséges világítás iránti igényt.

 

38. Használj infravöröset. Ha van külső világításod, kérd meg a villanyszerelődet, hogy szereljen fel infravörös érzékelőket, hogy a lámpák csak akkor kapcsolódjanak fel, amikor elmész előttük.

 

39. Állj ellen a stand-by-nak. Ha pl. minden angliai háztartás éjszakára kikapcsolná a TV-jét ahelyett, hogy stand-by állapotban hagyja, annyi CO2 kibocsátást kerülnének el, ami évente 38-szor megtölti a Millennium Dome londoni rendezvényközpontot. A stand-by drága is – pl. a britek évente 163 millió fontot fizetnek azért az áramért, ami a készülékeiket stand-by állapotban tartja. Ez a számítógép monitorokra is vonatkozik. Egy éjszakára kikapcsolt számítógép monitor annyi energiát takarít meg, ami 6 ebéd elkészítéséhez elég egy mikrohullámú sütőben. További info: www.energiapersely.hu

 

40. Húzd ki a készüléket, amint teljesen feltöltődött. A mobil telefonok, borotvák, és elektromos fogkefék még akkor is további áramot használnak, amikor az akkumulátoruk fel van töltve.

 

41. Tartsd a hűtő és fagyasztó ajtaját csukva. Minden perc, amíg a hűtő ajtaja nyitva van, három energiaigényes percbe kerülhet, hogy a hűtő újra lehűljön. Hasonló módon, a fagyasztónak akár fél órába is telhet, hogy visszanyerje a hőmérsékletét, ha egyszer az ajtaját csak 60 másodpercre kinyitották. És ne felejtsd el, hogy a fagyasztót és hűtőt meleg készülékektől és közvetlen napfénytől mentes helyre tedd.

 

42. Tartsd tele a fagyasztódat. Kevesebb energiába kerül egy teli fagyasztót hidegen tartani, mint egy ürest. Ha nincs elég élelmiszered, hogy feltöltsd, használj vízzel töltött műanyag palackokat, vagy akár összegyűrt újságpapírt. Ha azt veszed észre, hogy a fagyasztód gyakran félig üres, esetleg meggondolhatod, hogy szükséged van-e ekkora típusra, mikor lecseréled.

 

43. Gondolkodj el azon, hogyan főzöl. A kukták és párolók is energiát takarítanak meg; a párolókat különösen egyszerű használni, és nagyon egészségesek.

 

44. Vágd apróra, és főzd okosan. Minél apróbbra vágod a zöldségedet, annál hamarabb megfő. Csak annyit főzz, amennyire szükséged van, és a gyűrű mérete passzoljon az edény méretéhez, különben a levegő fűtését fogod fizetni. Tartsd tisztán a villany főzőlapokat, hogy a gyűrűk hatékonyabban működhessenek.

 

45. Csak teljes adaggal használd a mosógépet. A mosógép által használt energia 90%-a a víz melegítésére megy el, ezért válts át hidegebb mosási hőmérsékletre: minden ruhára 40oC-t használva mosásonként egyharmaddal kevesebb áramot használsz. (További info: www.energiapersely.hu) A mai mosóporok ugyanolyan hatékonyak az alacsony hőmérsékletű programokon, ezzel energiát és pénzt is megtakarítva.

 

46. Végezz el egy otthoni energia ellenőrzést, hogy kitaláld, hogyan takaríts meg energiát és pénzt. Az ELMű online kérdőíve néhány percet vesz igénybe, és ingyenes kiértékelést fogsz kapni az otthonodnak azokról a területeiről, ahol költségcsökkentő, energiahatékony lépések tehetők: http://www.energiapersely.hu/energiateszt.php

 

 

 

Munkahelyen

 

47. Csökkentsd az irodai papírfogyasztást. Angliában pl. az irodai papírfogyasztás évente 20%-kal nő. Átlagosan minden dolgozó naponta 50 db A4 papírlapot használ el. Ha irodában dolgozol, illeszd oda a „Gondolkozz, mielőtt nyomtatsz” mottót az emailjeid végére. Ha kell, nyomtass kétoldalasan.

 

48. Kapcsold ki éjszakára az irodai eszközöket. Egy éjszakára bekapcsolva hagyott fénymásoló 1500 fénymásolat elkészítéséhez elegendő energiát használ el.

 

 

Nagyobb befektetések

 

49. Környezettudatosan fektess be. Már kis összeggel be lehet szállni olyan befektetési alapba, ami megújuló energia, vagy egyéb, klímaváltozással összefüggő projektekbe fekteti a pénzedet:

 

OTP Tiszta Energia Alap: https://www.otpbank.hu/OTP_ALAPKEZELO/hu/A_energia.jsp

 

OTP Klímaváltozás Alap: https://www.otpbank.hu/OTP_ALAPKEZELO/hu/A_klimavaltozas.jsp

 

Vagy „felkarolhatsz” egy helyi megújuló energia projektet. Ezek Nyugat-Európában legtöbbször szövetkezeti tulajdonban vannak, amihez alacsony összeggel lehet csatlakozni. A hazai projektekről infót találhatsz: www.zoldtech.hu www.energiaklub.hu/hu/megujulok/

 

 
Image50. Telepíts saját megújuló energiarendszert. Jelenleg pályázat útján pl. Angliában a megújuló energia telepítési tőkeköltségeinek akár 50%-ához hozzá lehet jutni. Hazai pályázati lehetőségekről az alábbi honlapokon tájékozódhatsz: www.zoldtech.hu www.ktm.hu www.palyazatihirek.eu www.fenntarthato.hu Még profitot is termelhetsz: ha többet állítasz elő, mint amire szükséged van, a felesleget viszont eladhatod az energiaszolgáltatódnak. Saját magad házilag is barkácsolhatsz szélerőművet, a szokásos költségek töredékéből: www.ingyenergia.hu

 

 

 

Egyéb helyek a tájékozódásra

 

Intézmények:

ELMŰ/ÉMÁSZ energiatakarékossági honlapja: www.energiapersely.hu Ügyfélszolgálatról pl. energiafogyasztást mérő műszert lehet kölcsönözni.

 

Gázművek: Energiatakarékossági tanácsok: www.fogaz.hu/engine.aspx?page=energiatanacsadas

 

Energia Klub Környezetvédelmi Egyesület: www.energiaklub.hu/

 

 

 

#: A fordítás során az angol hivatkozások helyett a megfelelő, legközelebb álló magyar vonatkozású adatokat és linkeket használtuk fel.

Idézet

Ez nem gazdasági növekedés kérdése; ez az ember életben maradásának kérdése .

Mr. Tong, Kiribati elnöke a klímaváltozásról

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.

Ok